UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британське посольство вступилося за голову Антикорупційного бюро Ситника

У Великобританії пояснили, за чиї гроші Ситник літав до Лондона.

Посольство Великобританії в Україні підтвердило аргументи голови Антикорупційного бюро Артем Ситника про те, що приймаюча сторона повністю оплатила витрати на поїздку Ситника в Лондон.

У свою чергу, у посольстві також зазначили, що поїздка подружжя оплачувалася з особистого сімейного бюджету чиновника.

"Британська сторона взяла на себе витрати, пов'язані з візитом пана Ситника та делегації, а пан Ситник відшкодував витрати за поїздку своєї дружини", - наголосили в заяві, оприлюдненій на сайті посольства в п'ятницю.

Також у посольстві підкреслили, що поїздка делегації у Великобританії була не розважальним заходом, а частиною програми допомоги українському уряду і агентствам у боротьбі з корупцією на всіх рівнях, яке здійснює Великобританія.

"Зараз ми підтримуємо ряд ініціатив, у тому числі надання допомоги Національному антикорупційному бюро України. Візит пана Ситника мав на меті продемонструвати ключовим фігурам методологію і процеси, які протягом багатьох років розроблялися і використовуються у Великобританії", - відзначили в прес-службі британського зовнішньополітичного представництва.

У свою чергу, у НАБ назвали кримінальне провадження проти Ситника "першою спробою тиску з боку прокуратури" на антикорупційне відомство.

"Зустрічі з представниками Національного кримінального агентства (NCA, Лондон) проходили 20 і 21 липня. Поїздка відбулася на запрошення і завдяки фінансуванню британських колег. Графік був дуже щільним, а досвід ми вже використовуємо при формуванні ююро. Крім мене та першого заступника директора Гізо Углави до складу делегації входила Ірина Данько - радник з питань міжнародного співробітництва, яке займається залученням донорської допомоги НАБУ", - пояснив Ситник.

Він підкреслив, що його дружина не входила до складу делегації, а відвідувала сестру. "Квитки були оплачені з моєї заробітної плати, яка становить 70 тисяч гривень", - підкреслив директор НАБУ.

Читайте також: Антикорупційне бюро очолив 35-річний юрист Артем Ситник

"Ми анонсували, що з першого жовтня починаємо розслідування, а також вказали на ризики необрання Антикорупційного прокурора до цього часу. Вважаю, що початок справи в ГПУ пов'язане з цим", - сказав він.

"Наші колеги в Британії не розуміють, чому в Україні відбуваються такі процеси. Вони пропонують Генеральній прокуратурі звернутися до них з питаннями про фінансування цієї поїздки", - резюмував Ситник.

Напередодні повідомлялося, що ГПУ почала розслідування лондонського вояжу голови НАБ та його дружини за запитом депутата Віталія Купрія.