UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія підтримує удари Storm Shadow по РФ, але не скаже про це публічно через ризик конфлікту з США — ЗМІ

Україна неодноразово закликала надати дозвіл на удари далекобійною зброєю по цілях на російській території.   

Велика Британія підтримує ідею використання Україною ракет Storm Shadow для ударів по цілях у Росії, але не буде публічно закликати до цього кроку через ризик виникнення конфлікту з США, повідомляє The Telegraph.

Читайте також: Україні не потрібні ракети Storm Shadow для операції в Курській області — чиновник адміністрації Байдена

Ракети Storm Shadow розроблені на основі англо-французької співпраці й виробляються європейським підприємством MBDA, яке також має італійського партнера. Але оскільки деякі компоненти ракет постачають США, вважається, що Білий дім також повинен дати згоду на використання цієї зброї по території Росії. Вашингтон відмовляється це робити, побоюючись ескалації.

The Telegraph пише, що Британія не зверталася до США з офіційним запитом щодо використання Україною ракет на території Росії, оскільки занепокоєння Штатів з приводу цього кроку було висловлено чітко.

За словами джерела видання в Білому домі, адміністрація американського президента Джо Байдена стурбована тим, що використання далекобійних ракет, навіть без схвалення США, може призвести до ескалації й втягнення американських військ у війну.

Британський прем'єр Кір Стармер не хоче провокувати суперечку й застосовує “консультативний підхід” до переговорів із США щодо цього питання.

Штати в приватних розмовах нарікали на підхід Британії до надання військової техніки Україні, стверджуючи, що Лондон діє “поспішно”.

На початку цього року Грант Шаппс, перебуваючи на посаді міністра оборони Британії, підтримав удари Києва по російських військових кораблях у Криму, в той час як Америка була більш обережною.

Джерела видання розповідали, що рішення Британії стати першою західною країною, яка передала бойові танки, а також підтримка Лондоном передачі винищувачів F-16, викликали занепокоєння у Вашингтоні, оскільки тамтешні чиновники вважали, що Лондон намагається підштовхнути їх до подібних рішень.

Є припущення, що ця ситуація стала причиною відмови США підтримати спробу колишнього британського міністра оборони Бена Воллеса стати генеральним секретарем НАТО.

“США бояться ескалації більше, ніж ми, тому що їм доводиться мати з нею справу. Їм, зрештою, доведеться брати відповідальність на себе”, - сказало виданню високопоставлене британське військове джерело.

Окрім побоювань, що удари Storm Shadow по Росії можуть призвести до ескалації, в США також припускають, що ці ракети тепер не зможуть нищити російські цілі, оскільки вони були переміщені далі від кордону.

Наскільки відомо The Telegraph, цього літа уряд Британії попросив США відступити від своєї позиції й дозволити використання зброї на території Росії.

Читайте також: Лавров назвав шантажем вимоги Києва щодо застосування британських ракет Storm Shadow по території РФ

Чому західні партнери України не дають нам ракети дальністю до 500 км та чому так бояться, що Київ ударить ними вглиб території Росії? Про те, чи змінить Захід свою позицію та які аргументи України можуть уплинути на наших партнерів, — у статті Володимира КравченкаДалекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії”.