UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойко пояснив заморожування євроінтеграції турботою про українську економіку

Віце-прем'єр підкреслив, що на сьогодні погіршення відносин із країнами СНД не може бути компенсовано за рахунок європейського ринку.

Україна не отримала сигнал від Євросоюзу щодо компенсації втрат, яких країна зазнає через скорочення товарообігу з країнами СНД, зокрема з Росією.

Про це на брифінгу у Києві в четвер заявив віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко, коментуючи зупинку підготовки до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

"Уряд України буде припиняти процес переговорів щодо підписання з ЄС Угоди про асоціацію до того моменту, поки ми не знайдемо вихід із ситуації, коли падіння промислового виробництва і наші відносини з країнами СНД будуть компенсуватися за рахунок європейського ринку, оскільки в іншому випадку дуже серйозно постраждає економіка нашої країни", - сказав віце-прем'єр.

"Ми не отримали чіткого сигналу від наших європартнерів про те, що ці втрати, які ми отримали за останні 4 місяці, буде компенсовано... Країна собі цього дозволити не може, тому з'явилася ця постанова", - сказав Бойко.

Бойко додав, що Україна сподівалася отримати від Євросоюзу не грошову компенсацію, а відкриття ринків для українських товарів. За його словами, подальшу роботу над Асоціацією з ЄС може бути відновлено після поліпшення економічної ситуації.

При цьому Бойко підкреслив важливість покращення торговельно-економічних відносин із Росією та країнами СНД.

"Як тільки ми відновимо у повному обсязі торговельно-економічні відносини з Росією та іншими партнерами з СНД, у нас покращиться економічна ситуація, і кошти, які необхідні для розрахунку з МВФ нам знадобиться позичати в меншому обсязі", - зазначив він.

Як було повідомлено, Кабмін призупинив процес підготовки до укладення асоціації між Україною та ЄС. Відповідне розпорядження № 905-р уряд прийняв 21 листопада 2013 року, його підписано прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Радник президента України Андрій Гончарук запевнив, що розпорядження Кабміну не ставить хрест на підписанні угоди з ЄС.

В Євросоюзі у свою чергу вважають, що український уряд, ухваливши рішення про призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, не встояв перед тиском Кремля. !zn

Читайте також:

У Януковича вважають, що хрест на підписанні асоціації з ЄС ставити рано

Рішення заморозити підготовку до асоціації з ЄС уряд прийняв одноголосно

Київ не встояв перед "брутальним тиском" Кремля, вважає голова МЗС Швеції Карл Більдт

Фюле скасував візит до України