UA / RU
Підтримати ZN.ua

Боррель висловив обурення через вимоги Росії: "Лише переможці так роблять"

Він назвав ультиматум Москви "абсолютно неприйнятним".

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель прокоментував вимоги Росії надати їй так звані "гарантії безпеки". Він назвав цю ситуацію абсолютно неприйнятною, "особливо з огляду на Україну", пише Welt.

Проте, за словами Борреля, такі вимоги - перший випадок, коли Росія "сформулювала свій порядок денний у вигляді справжнього договору". 

"Такого ще ніколи не було. Тільки переможці так роблять: сказати те й те – мої умови. Вимоги "гарантій безпеки" та припинення розширення ЄС та НАТО на сході – це чисто російський порядок денний з абсолютно неприйнятними умовами", – сказав він.

Боррель також зазначив, що переговори, які Росія проведе з НАТО та США на початку січня, повинні стосуватися не лише України, але й інших правопорушень Кремля. 

Читайте також: Боррель запропонує створити військову навчальну місію ЄС в Україні

Нагадаємо, під час щорічної пресконференції президент РФ Владімір Путін звинуватив нашу країну у підготовці нападу на бойовиків "Л/ДНР", а Захід у спробах завадити РФ втрутитися. На це одразу ж відреагували в МЗС України, закликавши Москву краще спрямувати усі зусилля на дипломатичне врегулювання ситуації на Донбасі.  

Виконання політичної частини мінських домовленостей зруйнує Україну. Детальніше читайте у статті Тетяни Силиної "Трупна отрута "Мінська": три способи уникнути страти України, яку задумав Путін".