UA / RU
Підтримати ZN.ua

Болгарія продовжить надавати допомогу Україні – прем'єр Денков

Николай Денков перебуває у Києві з робочим візитом.

Болгарія й надалі надаватиме допомогу Україні, заявив болгарський прем'єр-міністр Николай Денков під час пресконференції у Києві. За його словами, підтримка не припиниться незалежно від підписання тих чи інших документів як у рамках спільних зусиль ЄС і НАТО, так і двосторонніх угод.

«Допомога для України – це допомога для Європи та Болгарії», – зазначив Денков на пресконференції з президентом Володимиром Зеленським.

Про деталі військової допомоги прем'єр Болгарії не розповів. Проте Денков запевнив, що його країна постійно збільшує підтримку України у сфері дипломатії військово-технічної сили. За його словами, у Болгарії «щодня перевіряють» потреби України та свої можливості. Те саме стосується і гуманітарної допомоги.

«Питання про підписання гарантій безпеки обговорюватиметься, проводитимуться консультації, і ми ухвалимо рішення», – додав Денков.

Читайте також: Схема перерваного транзиту зерна: Болгарія поділиться з Україною списком компаній-порушників

Що стосується сфери відшкодування Росією збитків, завданих Україні, то за словами болгарського прем'єра, його країна шукає можливість підтримати міжнародні зусилля з цього приводу.

26 лютого Микола Денков прибув до Києва разом із делегацією міністрів. Зокрема, з ним також приїхали міністр юстиції Болгарії Атанас Славов, міністр енергетики Румен Радєв, міністр довкілля та води Юліан Попов, заступники міністрів закордонних справ та оборони – Тихомир Стойчев та Станімір Георгієв, а також начальник оборони адмірал Еміль Ефтімов.

Повідомлялося, що уряд Болгарії готує поправки до Кримінального кодексу країни, щоби дозволити переслідування кремлівського режиму за агресивну війну проти України.