UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен відвідає Британію, щоб обговорити війну РФ проти України та ситуацію на Близькому Сході 

Держсекретар США зустрінеться з британськими високопосадовцями.

Державний секретар США Ентоні Блінкен планує відвідати Велику Британію в понеділок, 9 вересня, — через тиждень після того, як Лондон призупинив деякі ліцензії на експорт зброї до Ізраїлю. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Конгрес викликав Блінкена для свідчень про вивід військ США з Афганістану

Під час візиту, який триватиме до вівторка, Блінкен відкриє Стратегічний діалог між США і Британією, “підтверджуючи особливі відносини”, заявив речник Державного департаменту Штатів Метью Міллер.

Держсекретар також зустрінеться з високопосадовцями, щоб обговорити такі питання, як Індо-Тихоокеанський регіон, оборонний пакт AUKUS між Вашингтоном, Австралією та Британією, ситуацію на Близькому Сході, а також колективні зусилля на підтримку України у боротьбі з вторгненням РФ.

Британія заявила 2 вересня, що призупиняє дію 30 з 350 ліцензій на експорт озброєнь до Ізраїлю, вказавши на ризик того, що таке обладнання може бути використане для серйозних порушень міжнародного гуманітарного права в Секторі Гази.

Адміністрація лідера США Джо Байдена і віцепрезидента Камали Гарріс, яка балотується на посаду президента, перебуває під тиском критиків війни в Газі, які вимагають призупинити деякі поставки зброї до Ізраїлю — найближчого союзника Вашингтона на Близькому Сході. 

Директор ЦРУ Вільям Бернс, головний переговірник США щодо припинення війни в Газі, заявив у Лондоні в суботу, 7 вересня, що детальніша пропозиція про припинення вогню буде зроблена найближчими днями.

Читайте також: Ізраїль та ХАМАС повинні погодити спірні питання для припинення вогню — Блінкен

Раніше повідомлялося, що Байден наступного тижня прийматиме в Білому домі прем'єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера. Переговори, як очікується, стосуватимуться, зокрема, війни РФ проти України та ситуації в Секторі Гази, а також низки інших питань