UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців переконані, що зараз не варто змінювати очільника МОЗ – опитування

Соціологи розповіли, що українці вважають першочерговими напрямками роботи влади у медичній сфері.

Думки про те, що зараз не потрібно змінювати голову Міністерства охорони здоров'я, притримуються 55% українців, йдеться в результатах опитування Соціологічної групи “Рейтинг”. Водночас 25% громадян підтримують призначення нового очільника МОЗ.

При цьому 54% опитаних переконані, що першочерговим напрямком роботи влади у медичній сфері має бути забезпечення безкоштовними ліками людей із важкими захворюваннями. Ще 29% вважають пріоритетом закупівлю нового медичного обладнання, а 25% - виправлення недоліків запровадженої медичної реформи.

Водночас запровадження в Україні страхової медицини, підвищення кваліфікації лікарів та підвищення зарплат медикам пріоритетом вважає 21% респондентів. Ще 14% у цьому контексті назвали ремонт приміщень лікарень, 13% – покращення рівня підготовки медиків у вузах, 7% – введення офіційних оплат за медичні послуги.

Водночас 94% українців підтримують запровадження державних програм з підтримки, захисту лікарів, які постраждали від коронавірусу. Також 87% підтримують запровадження таких програм щодо післяковідної реабілітації незахищених верств населення.

Запровадження страхової медицини підтримують 75% українців. А проти цього висловилися 17% опитаних.

Опитування провели 4-8 травня 2021 року серед населення України віком від 18 років у всіх областях, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Всього опитали 2000 респондентів за допомогою особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%. 

Читайте також: За відставку Степанова та міністра економіки Рада може проголосувати вже завтра

Нагадаємо, 14 травня до Верховної Ради надійшло подання прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про відставку очільника МОЗ Максима Степанова. За словами голови фракції “Слуга народу” Давида Арахамії, Степанова на посаді голови МОЗ може замінити головний санлікар України Віктор Ляшко