UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців мають запит на посилення відкритості засідань ВР — опитування

Йдеться про доступ медіа до засідань депутатів і онлайн-трансляції засідань.

Більшість опитаних жителів України повністю або частково підтримують посилення відкритості роботи Верховної Ради в межах засідань під час воєнного стану. Йдеться про допуск журналістів у парламент і прямі трансляції, згідно з результатами соціологічного опитування, яке провели Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба “Центру Разумкова” на замовлення Руху ЧЕСНО в першій половині грудня 2023 року.

Зокрема, 47,6% учасників дослідження повністю погодилися, що журналісти в сьогоднішніх умовах мають бути присутніми на засіданнях ВР. Ще 17,9% — скоріше підтримують це твердження.

Зовсім проти допуску медіа до таких зустрічей народних депутатів лише 5,7% опитаних українців. Приблизно стільки ж, 5,5%, скоріше проти цього.

Читайте також: Яким інституціям найбільше довіряють українці під кінець другого року війни – опитування

За відновлення трансляцій усіх засідань українського парламенту онлайн на телеканалі “Рада” під час війни виступили 37,6% респондентів. 19,8% також скоріше погоджуються, що це треба зробити.

Не хочуть відновлення трансляцій роботи депутатів 5,7% учасників дослідження. Переважно не погоджуються з ініціативою — 8%.

Жителі різних регіонів мають доволі схожі позиції. Однак, у центрі та на сході України більше опитаних людей не підтримали кращу відкритість діяльності народних обранців за рахунок доступу журналістів до засідань і онлайн-трансляцій.

Як додали в Русі ЧЕСНО, журналісти не можуть потрапляти в приміщення Верховної Ради ще з часів карантину через пандемію коронавірусу. Прямі трансляції з парламенту припинили з безпекових міркувань під час війни, але зараз інформація про час і перебіг засідань не є таємницею, бо передається в публікаціях окремих народних депутатів у соцмережах.

Читайте також: НАЗК відновило доступ до реєстру декларацій, але про декого інформація залишиться закритою

“Переважну більшість часу це скликання парламенту працювало в закритому режимі. Очевидно, що такий формат досить зручний для більшості нардепів, адже журналісти не можуть безпосередньо слідкувати за їхньою роботою в сесійній залі і не можуть, як раніше, отримати коментар у кулуарах”, — йдеться в тексті.

Голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин сказав у коментарі, що влада буде шукати формат доступу журналістів до парламенту, хоча поки все вказує на те, що допуск навряд чи дозволять.

“Отже, робота парламенту наразі офіційно продовжиться в закритому режимі. В цей же час, попри офіційні заборони, низка депутатів веде прямі трансляції засідань у соціальних мережах, тому всі заборони лишаються формальними та лише дозволяють відкладати роботу над відновленням відкритості роботи влади у довгий ящик”, — підсумували в ЧЕСНО.

Також у межах опитування українці відповіли, чи залишається єдиний телемарафон актуальним для них. Питання доцільності формату неодноразово порушували у ВР. Один з депутатів пояснив у коментарі ЧЕСНО сумнівність єдиного телеканалу новин.