UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більше боєприпасів, але не системи ППО: США готують новий пакет допомоги Україні – Reuters

У пакет обсягом $725 млн закладено засоби для посилення українського контрнаступу.

Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги Україні на $725 мільйонів, повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

У нього повинні увійти боєприпаси та транспортні засоби, зокрема, військові машини Humvee, однак систем ПВО/ПРО, про які просив Київ, і поставку яких схвалив Вашингтон, поки що не буде. 

За словами співрозмовників журналістів, точні дата та час оголошення пакету адміністрацією президента США Джо Байдена на разі невідомі і «можуть змінюватися до останньої хвилини».

Один із посадовців наголосив, що попри те, що пакет не містить засобів для відбиття ракетних атак Росії, закладена у нього допомога посилить спроможності українських військ у контрнаступі. 

Боєприпаси та транспортні засоби будуть надіслані за допомогою механізму, що дозволяє швидко передавати Україні оборонні товари та послуги без схвалення Конгресу.  У Білому домі підготовку нового пакету допомоги не коментують.

Загалом від 24 лютого Україна отримала від США військової допомоги на понад 17,5 млрд доларів.

Читайте також: Іспанія надасть Україні чотири комплекси ППО Hawk

У відповідь масовані ракетні удари Росії Україна закликала партнерів надати більше систем протиповітряної і протиракетної оборони, щоб закрити небо. Прохання підтримав генсек НАТО Єнс Столтенберг, який заявив, що акцентом в найближчих військових поставках для України повинні бути системи ППО

Учасники нового засідання у «форматі Рамштайн» погодилися з тим, що постачання Україні систем ППО є пріоритетним завданням. Міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що Україна отримає від західних партнерів додаткові системи настільки швидко, наскільки вони фізично можуть бути доставлені. А його український колега Олексій Резніков розповів, що Україна може отримати від партнерів новий вид систем протиповітряної оборони.