UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білий дім опублікував стенограму розмови Трампа з Зеленським

Білий дім опублікував текст розмови президента США Дональда Трампа і глави української держави Володимира Зеленського. Розшифровка розмови викладена на п'яти сторінках.

У ході бесіди Трамп заявив, що "було б здорово, якщо б Зеленський вивчив справу про корупційну діяльность в Україні Хантера Байдена, сина колишнього віце-президента США Джо Байдена і претендента від демократів на посаду президента на виборах 2020 року. Український лідер, як випливає зі стенограми, пообіцяв, що новий генпрокурор зробить це, а також запевнив його, що все розслідування в країні будуть проведені відкрито.

Першим же ділом Трамп привітав Зеленського з перемогою. "Ви прийшли з нізвідки, ніхто не давав шансів, але ви в підсумку виграли легко. Це фантастичне досягнення. Вітаю", - сказав Трамп.

У свою чергу Зеленський зазначив, що йому потрібно багато чому повчитися у президента.

За словами Трампа, канцлер Німеччини Ангела Меркель абсолютно нічого не робить для України. "Багато європейських країн дотримуються такої ж тактики, тому я думаю, що варто звернути увагу на те, як Америка працює в цьому напрямку. США зробила багато доброго для України.

У свою чергу Зеленський лише підтверджує його слова: "Так,я зустрічався з Меркель, але від неї не надійшло ніяких ініціатив в бік України. Так, Європейський Союз повинен бути нашим стратегічним партнером, але як виявилося це лише на словах і особливо коли мова заходить про санкції для РФ. Я хочу вам подякувати, що саме влада США роблять так багато для країни. Хочу подякувати вам за підтримку і я сподіваюся, що ми і далі будемо співпрацювати в цьому ж напрямку, адже ми вже готові купити пару Javelins для нашої оборой сфери".

зокрема, Трамп говорить: "Я чув, що у вас був прокурор, який був дуже хорошим і якого звільнили, і це дійсно нечесно. Багато людей говорять про це, про шляхи, якими вони звільнили дуже хорошого прокурора, і ви повинні деяких дуже поганих людей, включених у цей процес".

"Є дуже багато розмов про сина Байдена, що Байден зупинив розслідування, і багато людей хочуть розібратися з цим. Тому будь-яка річ, яку ви зможете зробити з генеральним прокурором ... Це буде чудово. Байден хвалився, що він зупинив розслідування, тому якщо ви зможете зайнятися цим. Як на мене, це звучить жахливо ", - сказав Трамп

У той же час американський лідер не пов'язував зі своїм проханням подальше виділення фінансової допомоги Києву.

Деталі розмови Трампа і Зеленського, якого до цього не було у відкритому доступі, стали приводом для оголошення американськими парламентаріями про початок процедури імпічменту президента. У Конгресі заявили, що це буде зроблено, якщо вдасться довести факт тиску Трампа на українського лідера. На тлі цих подій президент США розпорядився опублікувати стенограму розмови.

Доповнюється...