UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бен Воллес розповів, що не дає йому спати ночами

Британський міністр попереджає про реальну можливість холодної війни у найближче десятиліття.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, який оголосив про плани залишити уряд, прогнозує складну ситуацію з безпекою на майбутні кілька років. Про небезпеки і загрози він розповів у інтерв’ю британському виданню The Times.

«Наприкінці десятиліття світ стане набагато небезпечнішим і незахищенішим. Думаю, ми опинимося в конфлікті. Незалежно від того, чи буде цей конфлікт холодним, чи теплим, я думаю, що ми опинимося в скрутному становищі», — заявив він.

Відповідаючи на запитання, що не дає йому спати вночі, Воллес сказав, що його турбує поєднання постійної загрози з боку путінської Росії, дедалі агресивнішого Китаю та терористичних груп, які досі не зникли.

Читайте також: Воллес порівняв Шойгу та Гєрасімова із комедійним дуетом, що грав незграб

Він попередив, що Британія може бути втягнутою у війну в Африці, де Аль-Каїда та ІДІЛ загрожують майбутньому національних держав. 

«Ми можемо побачити відродження ІДІЛ або Аль-Каїди в Африці, що змусить нас на міжнародному рівні прийти на допомогу нації. Аль-Каїда в Африці зміцнюється, тому що деякі уряди не в змозі їм протистояти», — пояснив Воллес.

Він також звернув увагу на експансіоністську діяльність Китаю в Південно-Китайському морі, де режим у Пекіні будує нові острови та розміщує військову техніку. 

«Ми можемо спостерігати повний крах політики в Тихому океані. До 2030 року ми можемо опинитися в стані холодної війни», — застеріг політик.

Читайте також: Битва може бути всюди: Тайвань перейматиме військовий досвід України

Воллес стурбований бажанням Сі Цзіньпіна захопити Тайвань. Водночас, за його словами, позиція Британії полягає в тому, що така зміна може відбутися лише мирним шляхом за згодою тайванців, а будь-який конфлікт може мати катастрофічні наслідки.

«Це робить нас дуже вразливими. Тайвань виробляє 90 відсотків найпотужніших мікросхем у світі буквально на одній фабриці», — нагадав він.

Нагадаємо, що в інтерв'ю Бен Воллес розповів про кодові слова, якими він зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим називали поставки зброї до початку повномасштабного вторгнення.