UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Батьківщина" і "УДАР" розійшлися в думках щодо конституційної реформи

Поправки до Конституції від фракції "Батьківщина" суттєво розширюють повноваження Верховної Ради, а від фракції "УДАР" - уряду.

У кінці минулого тижня лідери депутатських фракцій обмінялися своїми пропозиціями до законопроекту про внесення змін до Конституції. Під чс їхньої підготовки з'ясувалося, що у фракцій "Батьківщина" та "УДАР" не збігається думка з ряду значущих статей документа.

У розпорядженні видання "Коммерсант-Україна" опинилася порівняльна таблиця поправок до законопроекту про внесення змін до Конституції, підготовлена фракціями "Батьківщина" та "УДАР". Головні нововведення документа стосуються IV-XII розділів Конституції, в частині перерозподілу повноважень між органами державної влади.

Аналіз документа показав, що думки опозиції щодо низки статей розділилися. В цілому пропозиції фракції "Батьківщина" суттєво розширюють повноваження Верховної Ради, а фракції "УДАР" - уряду. "У Верховній Раді на підставі узгоджених політичних позицій формується парламентська коаліція, до якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної ради (225 + 1)", - сказано в поправках до Конституції від фракції "Батьківщина". Саме коаліцію запропоновано наділити правом подавати президенту пропозиції щодо кандидатури прем'єр-міністра і членів уряду.

У пропозиціях фракції "УДАР" відсутня згадка про парламентську коаліцію, а кандидатуру прем'єра подає до Верховної Ради президент після консультацій з парламентськими фракціями. У свою чергу кандидат на посаду прем'єра ще до голосування має подати Раді склад свого Кабінету і програму діяльності уряду. У фракції "УДАР" знайшли спосіб, як уникнути кризи у разі відмови Верховної Ради призначити кандидатуру прем'єра. Згідно з проектом поправок до Конституції, якщо в Раді не вистачило голосів, протягом трьох днів "шляхом рейтингового голосування" свої кандидатури подають депутатські фракції. У разі повторної відмови парламенту кандидатуру прем'єра подає президент без консультацій з депутатами. "Вотум довіри в такому випадку вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість народних депутатів, присутніх на засіданні (за умови присутності в залі понад 226 осіб)", - сказано в пропозиціях фракції "УДАР".

У фракції "УДАР" пропонують змінити процедуру подання законопроектів. "Право законодавчої ініціативи у Верховній Раді належить президенту, не менш ніж 15 народним депутатам та Кабінету міністрів", - йдеться в пропозиціях до ст. 93 основного закону. В чинній Конституції україни немає будь-яких обмежень щодо цього.

Суттєва частина поправок опозиції стосується V розділу Конституції "Президент України". "УДАР" пропонує вилучити з основного закону норму про обов'язкове проживання кандидата у президенти на території України протягом десяти років до дня виборів.

В опозиції також пропонують суттєво спростити процедуру імпічменту президента. Згідно з поданими пропозиціями, відставку глави держави можуть ініціювати 150 депутатів ("Батьківщина") або 226 депутатів ("УДАР"). Після цього в парламенті має бути створено тимчасову спеціальну комісію. Рішення про імпічмент приймають 300 депутатів за наявності висновків Конституційного суду (пропозиція "УДАРу") або тимчасової спеціальної комісії (пропозиція "Батьківщини").

Думки про те, хто буде виконувати обов'язки президента у разі відставки або смерті, в авторів поправок розділилися. У "Батьківщині" пропонують покласти обов'язки голови держави на голову Верховної Ради. В "УДАРі" наполягають на збереженні чинної системи - коли обов'язки президента виконує прем'єр-міністр.

При цьому в "Батьківщині" та "Ударі" згодні з тим, що посаду глави держави одна і та сама людина не має займати більше двох разів. У чинній Конституції не можна бути президентом України понад два рази поспіль".

Те, що в "УДАРі" виступають за посилення виконавчої гілки влади, підтверджується низкою поправок. Так, пропонується наділити уряд за поданням прем'єра правом призначати голів місцевих державних адміністрацій (зміни до ст. 116 Конституції). Як відомо, за чинною Конституцією керівників адміністрацій призначає президент. У той же час в "Батьківщині" пропонують взагалі ліквідувати адміністрації, передавши їхні повноваження виконкомам місцевих рад.

У фракції "Батьківщина" назвали розбіжності у поправках до Конституції незначними.

Нагадаємо, минулого четверга у Верховній Раді було створено неформальну робочу групу з підготовки спільного законопроекту щодо зміни Конституції. В опозиції наполягають на поверненні основного закону у редакції 2004 року, який суттєво обмежує повноваження президента на користь парламенту і уряду. !zn