UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден запросив Зеленського у Вашингтон на порозі нової фази війни в Україні – Кірбі

Президенти США та України, зокрема, обговорять сценарії завершення війни та уявлення Зеленського про це.

Лідер Сполучених Штатів Америки Джо Байден запросив президента України Володимира Зеленського на особисту зустріч у Вашингтоні через наближення нового етапу у війні РФ проти України. Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі у коментарі CNN.

«Президент (Байден – ред.) дійсно вірить, що оскільки ми наближаємося до зими, оскільки ми вступаємо в... нову фазу цієї війни, агресії пана Путіна, це хороший момент для двох лідерів сісти віч-на-віч і поговорити», – зазначив Кірбі.

Розмова Байдена та Зеленського, ймовірно, зосередиться навколо продовження військової та економічної підтримки України з боку Штатів і збереження санкцій проти держави-агресора. 

Читайте також: Politico: Зеленський дещо хоче від Байдена, але навряд чи отримає

Представник Білого дому також вважає, що обговорення торкнеться питання того, як може завершитися війна. Зокрема, можуть бути розглянуті уявлення українського президента про "справедливий мир" з РФ

«Я не сумніваюся, що вони будуть говорити про поняття "справедливого миру" президента Зеленського і про те, як він виглядає, які його компоненти, і як ми допоможемо Україні його досягти», — сказав Кірбі.

У CNN додали, що питання завершення бойових дій є делікатною темою, оскільки між західними лідерами існують деякі розбіжності у баченні кінця війни. Водночас, представник Ради національної безпеки визнав, що саме зараз Владімір Путін, вочевидь, «не зацікавлений у дипломатії». «Якраз навпаки. Він зацікавлений у вбивстві більшої кількості цивільних українських громадян», – переконаний посадовець Білого дому.

Читайте також: Несподіваний візит Зеленського до США має велике значення — CNN

Крім цього, за словами Джона Кірбі, Володимир Зеленський усвідомлює ті ризики, на які пішов, виїхавши з України вперше з початку війни, і США працюють над тим, щоб візит був безпечним.

«Ми співпрацюємо з ним і його співробітниками, щоб переконатися, що ми можемо здійснити цю поїздку безпечно, як на шляху в Сполучені Штати, так і назад. Ми продовжуватимемо підтримувати його вимоги щодо подорожі, наскільки це можливо», — сказав він.

Раніше стало відомо, що Білий дім підтвердив надання Україні систем ППО Patriot. Згідно з заявою, США передадуть батарею в межах нового пакету допомоги на суму в 1,8 млрд доларів.