UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден оголосив найбільшу в історії військову допомогу Україні від США – майже на $3 млрд

До пакету допомоги ввійдуть системи ППО, артилерія, БПЛА, радари та боєприпаси.

Президент США Джо Байден привітав Україну з Днем незалежності та оголосив ще один пакет військової допомоги для ЗСУ на рекордну суму – 2,98 мільярда доларів. Відповідна заява Байдена опублікована на сайті Білого дому.

Зброя та обладнання будуть надані через Ініціативу сприяння безпеці Україні. Це дозволить Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси та радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі. 

«Знаю, що цей День незалежності є гірким для багатьох українців, оскільки тисячі були вбиті або поранені, мільйони були вимушені залишити свої домівки, і так багато інших стали жертвами російських звірств і нападів. Але шість місяців невпинних атак лише зміцнили гордість українців за себе, за свою країну та за 31 рік незалежності. Сьогодні і кожного дня ми стоїмо разом з українським народом, щоб проголосити, що темрява, яка керує самодержавством, не зрівняється з полум’ям свободи, яке освітлює душі вільних людей. Сполучені Штати, у тому числі горді українці-американці, з нетерпінням чекають на продовження слави України як демократичної, незалежної, суверенної та процвітаючої держави», – йдеться у привітанні Байдена. 

Читайте також: Мінфін США пригрозив турецьким компаніям санкціями через зв'язок з Росією – The Wall Street Journal

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, Україна отримає грант США у розмірі 3 мільярдів доларів вже сьогодні, і ці гроші не доведеться повертати. 

Раніше цього дня посол США в Україні Бріджит Брінк під час привітання нашої країни з Днем незалежності підкреслила, що Сполучені Штати Америки продовжуватимуть підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.