UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден і Стармер не прийняли остаточне рішення щодо ударів ракетами Storm Shadow по РФ – Politico

Дозвіл можуть обговорити на засіданні ООН цього місяця.

Президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер під час зустрічі віч-на-віч у Білому домі в п’ятницю обговорили прохання України про підтримку використання ракет великої дальності у війні проти Росії.

Лідери не домовилися про надання дозволу Києву бити ракетами Storm Shadow по військових цілях у РФ, пише Politico

Читайте також: Адміністрація Байдена розділилася щодо дозволу Україні на використання американської зброї для ударів вглиб РФ — FT

Відповідаючи на запитання журналістів, що він думає про слова Путіна про те, що такий акт поставить країни НАТО «у стан війни з Росією», президент США сказав: «Я не дуже багато думаю про Владіміра Путіна».

Виступаючи після зустрічі, Стармер сказав, що остаточного рішення щодо ракет Storm Shadow не прийнято, і натякнув, що наступні кроки можуть відбутися на засіданні Генеральної Асамблеї ООН пізніше цього місяця. «Очевидно, що ми повернемося до цього питання на ГА ООН через кілька днів з більш широким колом людей», – сказав він.

Стармер наполягав на тому, що «ця зустріч не була присвячена конкретним силам і засобам», але додав: «Ми зайняли сильну позицію». Він заперечив, що його увага на «наступні кілька тижнів і місяців» зосереджена на забезпеченні тактики щодо України перед президентськими виборами в США і потенційною перемогою Дональда Трампа, який назвав Путіна «генієм».

Раніше прем'єр-міністр Великобританії не виключив, що дозволить Україні використовувати ракети Storm Shadow, незважаючи на погрози Путіна, заявивши про це журналістам у четвер: «Росія розпочала цей конфлікт. Росія незаконно вторглася в Україну. Росія може припинити цей конфлікт негайно».

Читайте також: На тлі розмов про удари вглиб Росії Шольц відмовляє у передачі ракет Taurus Україні

Офіційні особи по обидва боки Атлантики неодноразово підкреслювали, що на п'ятничній зустрічі не буде жодного рішення щодо ракет Storm Shadow. Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі сказав: «Я б не очікував сьогодні оголошення про можливість нанесення ударів по Росії на великій відстані. Наша політика щодо цього не зазнала жодних змін».

Нагадаємо, за даними The Times очікувалося, що США дозволять ЗСУ далекобійні удари по території Росії, але лише за допомогою британських ракет Storm Shadow і французьких Scalp, адже у Лондоні та Парижі підтримують такий крок. Проте на застосування американських ATACMS заборона збережеться, оскільки у Вашингтоні все ще бояться ескалації.