UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азаров запевнив, що Росія не тисне на Україну через євроінтеграцію

Азаров запевнив, що перші особи держави ніколи не заявляли про тиск Росії на Україну. За його словами, політичний тиск Росії буде суперечити договору про дружбу і співробітництво між державами.

Росія не чинить тиск на Київ у зв'язку з підготовкою підписанням Угоди про асоціацію України з Європейським союзом. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Ви, напевно, стежите за виступами і президента України, і моїми виступами. Ми не застосовуємо таких формулювань про тиск. Більше того, ми у консультаціях з нашими європейськими партнерами говоримо про те, що мають місце певні розбіжності за технічними параметрами, з питань розуміння тієї чи іншої угоди", - заявив він.

"Ми не хотіли б думати, що до такого стратегічного партнера, як Україна, Росія може застосовувати якісь заходи політичного тиску. Ми виключаємо", - додав прем'єр.

Він підкреслив, що політичний тиск буде суперечити духу договору про дружбу і співпрацю між РФ і Україною від 1997 року. "Під цим документом, який ратифікували наші парламенти, стоять підписи наших керівників, тому ми не хотіли б не тільки думати, але і навіть припускати, що таких заходів, як політичний тиск, може бути вжито", - сказав він.

Раніше радник президента РФ Сергій Глазьєв заявляв про те, що в разі небажання України приєднатися до Митного союзу Росія залишає за собою право ввести з цією країною візовий режим.

Нагадаємо, 28-29 листопада у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства, на якому Україна може підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, складником якої є створення зони вільної торгівлі, відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі. Підписання буде можливим, якщо Київ виконає вимоги Брюсселя: припинить політичні переслідування опозиції та проведе реформи.

Тим часом Україна має намір продовжити співпрацю з Митним союзом (Росія, Білорусь, Казахстан) у межах своїх можливостей. Представники вищих органів влади неодноразово називали МС "торгівельним партнером номер один для України". Однак Угода про асоціацію з ЄС виключає можливість вступу України до Митного союзу !zn

Читайте також:

Після підписання угоди Україна-ЄС Росія може запровадити для українців візи

Росія обурилася заявою з ЄС про негативні наслідки тиску на Україну

Після підписання угоди з ЄС Україна перестане бути для Росії стратегічним партнером