UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азаров подякував Лукашенку за спокійну оцінку щодо асоціації України з ЄС

На думку українського прем'єра, Білорусь конструктивно дивиться на цей процес і робить абсолютно правильні висновки.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров висловив подяку керівництву Білорусі за спокійне сприйняття планів України підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Білорусь-1".

"Ми дуже вдячні керівництву Білорусі за виважену, спокійну оцінку наших планів про підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Такі виважені оцінки, які зараз переважають у позиції білоруського керівництва, свідчать про те, що Білорусь конструктивно дивиться на цей процес і робить абсолютно правильні висновки... Якщо, скажімо, твій сусід прийняв таке рішення, давайте разом подумаємо, як зробити так, щоб нам обом було краще, а не гірше. І тут ми готові до максимальної співпраці", - зазначив Азаров.

За словами Азарова, Україна розраховує на те, що і надалі з Білоруссю будуть розроблятися спільні проекти.

"Звичайно, Україна не просто ставить перед собою мету бути з країнами Європейського Союзу або з країнами Митного союзу. Вона просто приречена на цю співпрацю. Ми ж сусіди. У нас великий кордон, в тому числі і з Білоруссю, і з Росією, і з країнами ЄС. Саме географічне положення зобов'язує нас до такого всебічного співробітництва", - додав він, повідомляє "Радіо Свобода".

Нагадаємо, 7 жовтня Микола Азаров відвідав Білорусь з офіційним візитом, де зустрівся з президентом республіки Олександром Лукашенком, а також зі своїм колегою, прем'єр-міністром Михайлом Мясниковичем.

Лукашенко заявив, що вважає занадто політизованою проблему відносин України і Митного союзу після підписання Асоціації з ЄС: "Ми (МС) самі себе загнали незрозуміло куди. Завжди треба виходити з реалій". Лукашенко зазначив, що вважає підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом практично доконаним фактом, і що тепер членам МС потрібно буде знайти якусь формулу" з подальшої "нормальної" співпраці з Україною. "Нутром я з Україною, і ми обов'язково знайдемо формулу, щоб працювати разом. Ми хочемо, щоб Україна була не лише поруч, але всередині інтеграційних процесів, що відбуваються в ЄЕП", - сказав Лукашенко.

Мясникович у свою чергу також зазначив, що цей візит Азарова "відкриє нову сторінку у двосторонніх відносинах". За його словами, Білорусь зацікавлена в активізації сільськогосподарської кооперації з Україною, співпраці в енергетичній, фармацевтичній, транспортній галузях, науково-технічному та інноваційному співробітництві тощо.

Товарообіг між Україною і Білоруссю у 2012 році склав $ 7,5 млрд посів 4-те місце після обсягів товарообігу з РФ, Китаєм, Німеччиною. !zn

Читайте також:

Лукашенко про Митний союз: Ми хотіли б, щоб Україна була нашою

Білорусь має намір отримати торговельну вигоду від асоціації України з ЄС

Балога помітив засилля прихованої пропаганди Білорусі на українському ТБ