UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азаров хоче поставити з Росією всі крапки над "і" у питанні асоціації з Євросоюзом

Прем'єр-міністр вважає за необхідне Україні та Росії сісти за стіл переговорів і обговорити за пунктами можливі наслідки для двох держав від підписання угоди про асоціацію.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров закликає російську владу за столом переговорів обговорити ймовірні наслідки підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та створення зони вільної торгівлі.

"Ми з розумінням ставимося до можливих якихось наслідків, я їх називаю гіпотетичні наслідки, але давайте тоді сядемо за стіл переговорів, оголосимо свої позиції і по кожній позиції пройдемо і встановимо істину", - сказав Азаров.

Прем'єр вважає неправильним нав'язувати Україні тільки один вектор інтеграції - або Митний союз, або ЄС.

"Всі ці розмови про те, що треба визначитися - або туди, або туди, під собою нічого не мають, окрім неправильних ідеологічних посилів. Це все мені нагадує таке відоме гасло "хто не з нами, той проти нас". Ми хочемо бути з вами, ми хочемо бути і з іншими", - зазначив він.

Він підкреслив, що минув той час, коли СРСР відгородився від усього світу, у результаті чого населення прагнуло купувати все закордонне і відмовлялося від вітчизняного.

Раніше радник Путіна пророкував Україні економічну катастрофу в разі підписання угоди про асоціацію, оскільки головні галузі української економіки тісно пов'язані з Митним союзом.

Нагадаємо, 18 вересня Кабінет міністрів України схвалив проект угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Наступний крок - підписання документу на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в кінці листопада.

На саміті у Вільнюсі у листопаді Україна планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС, частиною якої є створення зони вільної торгівлі. При цьому Київ пропонує Москві взаємовигідне співробітництво у рамках Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан), однак з урахуванням дії ЗВТ між Україною та ЄС.

На початку серпня митниця РФ різко посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів, що призвело до величезних затримок і простоїв вантажів на кордоні. Ряд компаній були змушені призупинити свої постачання в Росію. Пізніше у Москві пояснили цей крок "разовою акцією" і підготовкою до змін режиму митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС.

Деякі західні політики не виключили, що Кремль намагається "торговельними війнами" перешкодити євроінтеграції України. !zn

Читайте також:

Азаров запевнив, що через угоду про асоціацію дефолт Україні не загрожує

Азаров пригрозив повністю відмовитися від російського газу і використовувати вугілля

Путін заявив, що Росія поважає європейський вибір Києва, але буде захищати свій ринок