UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аслунд прогнозує жорсткішу позицію США іта МВФ щодо України після офшорного скандалу

Публічна позиція Вашингтона щодо офшорних компаній президента України Петра Порошенка буде відрізнятися від реального.

Незважаючи на публічну підтримку президента Петра Порошенка, після офшорного скандалу позиція США і МВФ щодо України стане жорсткішою.

Про це оглядач Atlantic Council Андерс Аслунд заявив у інтерв'ю "Голосу Америки" у понеділок, 4 квітня.

Експерт нагадав, що МВФ і країни-донори, у першу чергу, США, наполегливо закликали Україну ефективно боротися з корупцією.

"Тепер їх позицію по відношенню до України буде жорсткішою", – припустив Аслунд.

Він також підкреслив, що скандал з офшорами може послабити політичні позиції українського президента, тому йому необхідно очистити своє ім'я і пояснити свої дії".

"Повна прозорість – це те, що необхідно Порошенку прямо зараз", – підкреслив експерт.

У той же час Аслунд пояснив, що використання офшорних юрисдикцій та передача активів у зовнішнє управління (траст) є поширеними у світі практиками, головне, щоб компанії не ухилялися від сплати податків.

Українські бізнесмени, за словами експерта, використовують офшори, в першу чергу, через ненадійнысть національної судової системи.

Нагадаємо, в понеділок прес-секретар Білого дому Джош Ернест закликав не робити поспішних висновків щодо офшорів українського президента.

"Президент Порошенко продемонстрував прихильність впровадження в Україні цілого ряду реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією", – підкреслив представник Адміністрації президента США.

Читайте також: Порошенко прокоментував скандал з панамськими офшорами

3 квітня Центр по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ), а також сайти світових ЗМІ опублікували великий матеріал, в якому йдеться про численні офшорні компанії, що використовуються лідерами держав, політиками, знаменитостями і відомими спортсменами.

Зокрема, у матеріалах йдеться, що президент України Петро Порошенко у 2014 році створив три офшорні компанії. Представники президента України пояснили, що офшори йому були потрібні для передпродажної реструктуризації кондитерського бізнесу.

У Національному антикорупційному бюро України вже заявили, що за законом не можуть починати досудове розслідування щодо чинного президента.

ГПУ не знайшла складу злочину в матеріалах журналістського розслідування щодо офшорних фірм Порошенко.