UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арестович пояснив, чому не розголошується зміст проєектів документів ТКГ

За словами спікера української делегації в ТКГ, про це домовилися ще з 2014 року

Зміст документів мінського переговорного процесу не розкривається до моменту їхнього підписання на прохання Франції, Німеччини та ОБСЄ.

Про це в ефірі «Радіо Донбас.Реаліі» заявив спікер української делегації в Тристоронньої контактній групі Олексій Арестович, відповідаючи на питання, чому не розкриваються пропозиції Франції, Німеччини та України щодо ключових кластерів по реалізації Мінських угод, які зараз обговорюються в ТКГ.

«Це не секрет, а конфіденційність: про це домовилися ще з 2014 року, щоб під час переговорів не виявлялося інформаційного тиску і сторони могли спокійно говорити, не займаючись інформаційним протиборством. Документ оголошується тоді, коли він підписаний як домовленість. Підходи різні, наприклад, я вважаю, що частина ходу переговорів можна було б і показати: це було б корисно, суспільство б переконалося, як ми поводимося і як - росіяни. Але це позиція Франції, Німеччини та ОБСЄ: вони просять не розкривати зміст, а ми відповідальний партнер - і не розкриваємо, раз вони просять», - пояснив Арестович.

Також він повідомив, що поправки України в франко-німецьких пропозицій існують і вже два тижні як до них внесені, хоча заступник глави Адміністрації президента Росії Дмитро Козак 18 березня звинуватив Київ у відсутності цих поправок.

Нагадаємо, під час форуму "Україна 30" Зеленський заявив, що зустріч лідерів країн нормандської четвірки з питання врегулювання ситуації в Донбасі готується, проте, якщо вона не відбудеться, він має намір провести зустрічі з лідером кожної з країн окремо.

Пізніше очільник української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук заявив про те, що зустріч лідерів країн нормандської четвірки може відбутися вже в квітні. Однак, за словами Кравчука, точно говорити про проведення саміту поки рано.

Також г лава Офісу президента України Андрій Єрмак минулого четверга взяв участь у зустрічі політичних радників лідерів країн "Нормандське четвірки", що відбулася в форматі відеоконференції, запропонувавши ухвалити на рівні "Нормандської четвірки" спільну заяву про повернення до режиму повного припинення вогню в Донбасі, який був встановлений з 27 липня 2020 року.