UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арахамія назвав досягнення й провали Верховної Ради в 2020 році

Давид Арахамія назвав низку "історичних" досягнень в роботі Ради, яких раніше, на його думку, не могла досягнути жодна політична сила.

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вважає, що партія виконала свою програму приблизно на 70%. Зокрема, найбільшими її досягненнями в 2020 році є відкриття ринку землі, легалізація грального бізнесу, прийняття законів про деривативи та про внутрішній водний транспорт, а також завершення першого етапу реформи децентралізації.  Про це він заявив в коментарі "Інтерфакс-Україна".

"Якщо проаналізувати наші власні сподівання і реалізацію, то виконали ми нашу програму приблизно на 70%. Досягнення, які можна вважати історичними, - це в першу чергу, відкриття ринку землі, чого протягом 30 років не могла зробити жодна політична сила, це також прийняття закону про внутрішній водний транспорт, оскільки у нас це питання не було врегульоване, то річка в Україні була завантажена лише на 5% тоді, як в сусідніх країнах - це 30-35%, а взагалі у всьому світі судноплавні річки - це великий транспортний вузол, через який проходить величезна кількість вантажів, що зберігає в тому числі і дороги, оскільки це найдешевший вид транспорту", - сказав він. 

Крім того, Арахамія зазначив, що прийняття закону про деривативи є одним з важливих досягнень 2020-го року, оскільки "десять років не могли в Україні прийняти цей закон, який мало зрозумілий простому громадянину".

За словами глави фракції "Слуга народу", наслідки цього закону стануть помітними вже в 2021 році. 

До провалів роботи ВРУ Арахамія відніс реформу СБУ, роботу над створенням Бюро економічної безпеки замість фіскальної служби, прийняття в другому читанні закону про референдум та амністію капіталів.

Арахамія вважає, що в січні 2021-го парламент приступить до реалізації намічених планів, оскільки деякі закони готові на 95%, але були відкладені через коронавірус. 

"Думаю, що за перший квартал ми спробуємо це наздогнати. І сподіваюся, що програму на наступний рік навіть перевиконаємо, щоб наздогнати хвіст 2020 го", - підсумував він. 

Читайте також: Разумков розповів про виклики, з якими може зіткнутися Рада у 2021 році

Нагадаємо, депутати на засіданні в ніч з 30 на 31 березня ухвалили законопроект №2178-10 "Про обіг земель"

Мораторій на продаж землі діяв в Україні з 2001 року. Спершу його продовжили до 2005 року - до того часу в Україні мали розробити закон про обіг сільськогосподарських земель та запровадити ринок.

Нагадаємо, на засіданні в понеділок, 30 березня, депутати також підтримали законопроект "про неповернення Приватбанку". Повідомлялося, що для отримання 10 мільярдів макрофінансової допомоги Україні необхідно прийняти два законопроекти.

Детальніше про перспективи співпраці України та МВФ і про те, чому дефолт - не найгірший варіант для України - читайте у статті Юлії Самаєвої "Коломокриза" на сайті ZN.UA.