UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський адвокат стверджує, що сам найняв і заплатив лобістам на користь Зеленського

За словами Маркуса Коена, під час єдиної зустрічі із Зеленським він не порушував питання лобістів.

Адвокат Маркус Коен стверджує, що найняв лобістів для підвищення іміджу Володимира Зеленського у Сполучених Штатах "з власної волі" й за їхні послуги заплатив сам. Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода" телефоном.

"Це була моя власна ініціатива… і я зробив це з радістю", – сказав адвокат.

За його словами, цьому передувала коротка зустріч із Зеленським у Києві під час президентської кампанії. Коен не розповів, звідки в нього було 70 тисяч доларів на послуги лобістів.

Своєю чергою у коментарі "Радіо Свобода" Зеленський не заперечував, що зустріч з американським адвокатом була, але сказав, що не пам'ятає саме ту, про яку говорив Коен.

"Я нікого нічого не просив, ніхто мені нічого не пропонував, я нікому не платив, я ні від кого нічого не брав", – заявив президент України.

Сам американець каже, що вперше почув про майбутнього голову України і познайомився з керівником його передвиборчої кампанії Іваном Бакановим через знайомого. Також він дивився серіал "Слуга народу" на сервісі Netflix.

Під час зустрічі із Зеленським, за словами адвоката, він не порушував питання лобістів і більше зустрічей не мав. Коен каже, що згодом він зблизився з Бакановим. Сам Баканов цю заяву не став коментувати, пише "Радіо Свобода".

Як зазначає видання, Коен не користується соцмережами, має лише сторінку на LinkedIn з мінімальною інформацією. Журналістам було нелегко його знайти.

Співробітники Signal Group Consulting LLC підтвердили, що Коен і Баканов разом перебували у Вашингтоні навесні. З ними туди їздив й економічний радник Зеленського Олег Дубина, ексголова правління "Нафтогазу України".

У квітні "Радіо Свобода" повідомляло про співпрацю команди Зеленського з американськими лобістами із Signal Group Consulting LLC. За даними видання, лобісти організували візит до США Івана Баканова, який тоді очолював партію "Слуга народу", й Олега Дубини, якого "Радіо Свобода" називало головним економічним радником Зеленського.

У серпні стало відомо, що лобістська компанія Signal Consulting Group LLC опублікувала звіт про роботу, яку вона виконала на користь Зеленського. Контракт був офіційно закритий 21-го травня. При цьому команда Зеленського стверджувала, що ніяких лобістів не наймала.