UA / RU
Підтримати ZN.ua

Адміністрація Байдена не вражена планом перемоги від Зеленського – WSJ

Зазначається, що у плані Зеленського немає чіткої стратегії перемоги над Росією.

Адміністрація президента США Джо Байдена висловлює занепокоєння щодо плану президента України Володимира Зеленського на перемогу у війні проти Росії, вважаючи його недостатньо деталізованим.

Як повідомляє The Wall Street Journal, американські посадовці назвали цей план "перепакованим проханням" про надання додаткової зброї та зняття обмежень на використання ракет далекого радіусу дії.

Читайте також: Зеленський у Вашингтоні домовлятиметься про гарантії безпеки, аби убезпечитись від перемоги Трампа – Times

Зеленський планує обговорити цей план з Байденом під час їхньої зустрічі у Білому домі, де американська адміністрація вперше почує його в повному обсязі. Водночас деякі американські та європейські чиновники, ознайомлені з ключовими аспектами цього плану, зазначають, що він не містить чіткої стратегії для досягнення перемоги України на тлі постійного наступу російських військ на полі бою.

"Я не вражений, там не так багато нового", – сказав один із високопосадовців.

Читайте також: Зустріч Зеленського з Байденом: подарунок на прощання – погляд The Times

Ключовий аспект плану передбачає, що Сполучені Штати мають надати Україні можливість використовувати зброю на власний розсуд, включно з можливістю завдавати ударів по території Росії. Про це зазначив президент Фінляндії Александр Стубб у коментарі для видання, додаючи, що без таких повноважень Київ не зможе ефективно протистояти російським атакам.

Однак США досі не схвалюють прохання України зняти обмеження на використання ракет далекої дії, які надаються Вашингтоном і Лондоном, з побоювань ескалації конфлікту. Цю позицію займає і канцлер Німеччини Олаф Шольц, заявивши, що не підтримає зняття обмежень, оскільки це "несумісне з його переконаннями". Водночас низка європейських лідерів, зокрема міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, наполягає на тому, що Україна повинна мати право використовувати цю зброю для ударів углиб РФ, щоб захистити свою територію.

Читайте також: Союзники радять знизити очікування щодо плану перемоги Зеленського — Bloomberg

Зеленський, виступаючи на Генасамблеї ООН, попередив про загрози з боку Росії, пов'язані з можливими ударами по українській енергетичній інфраструктурі та атомних електростанціях. Водночас, за лаштунками, президент України висунув більш радикальні вимоги, сподіваючись отримати від США та союзників повну підтримку у військовому питанні, зазначають американські та європейські джерела.

На думку представників адміністрації Байдена, найбільш детально розробленою частиною українського плану є запити щодо зброї. Решта ключових елементів, що стосуються політичних реформ і економіки, залишаються менш конкретними.

Читайте також: У Путіна пообіцяли вивчити план перемоги України. Але не зараз

Нагадаємо, Зеленський перебуває з візитом у Сполучених Штатах. Там він зустрівся з двопартійною делегацією Конгресу та розповів їм про план перемоги, який згодом представить президенту Джо Байдену.

Зокрема Зеленський заявляв, що план перемоги України передбачає, що з жовтня по грудень союзники ухвалять низку швидких рішень, щоб задум спрацював. Він також зауважив, що у разі відсутності його підтримки з боку лідера США Джо Байдена Україна продовжить жити за "планом Б" і тоді ми "опинимось у дуже довгій війні".