UA / RU
Підтримати ZN.ua

Абромавічус "розчарований" країнами ЄС, які демонструють прихильність до Росії

Український міністр вважає російський реваншизм загрозою для всієї Європи.

Міністр економіки України Айварас Абромавічус заявив, що з тривогою спостерігає за зростанням протиріч в ЄС у спільній позиції щодо агресивної Росії. Про це він сказав під час інтерв'ю німецькому виданню Tagesspiegel на фоні візиту грецького прем'єр-міністра Алексіса Ціпраса в Москву.

"В нашій країні викрадають, б'ють і катують, люди гинуть за те, що вони повстали заради європейських цінностей. Тому я відчуваю розчарування, коли бачу, як деякі країни ставлять короткострокову економічну вигоду вище, ніж людські життя", - сказав Абромавічус.

Він додав, що Україна на сьогодні дійсно воює не лише за своє виживання і цілісність, а й за збереження безпеки на всьому європейському континенті.

"Росія нав'язала нам конфлікт, в якому вже загинули 6 тисяч людей, а ще 15 тисяч були поранені. Росія змінила європейські кордони і тим самим поставила під загрозу безпеку всього регіону. Я розумію, що й інші речі відбуваються в світі. Але Україна бореться не лише за власне виживання і територію, але і за стабільність всього континенту", - сказав український міністр економіки.

На запитання про те, як він бачить економічний розвиток України в той час, коли ВВП країни лише за минулий рік скоротився на 6,8%, Абромавічус відповів, що перед усім Київ розраховує на дохід від агросектору.

"Україна була і лишається житницею Європи. Донедавна ми були 7-м експортером пшениці в світі, але оскільки частина наших сільськогосподарських угідь тимчасово окуповані, Україна опустилася на 10-те місце", - сказав міністр, додавши, що цього року Україна очікує багатий врожай на рівні 100 мільйонів тонн пшениці.

На зауваження журналістів, що сільське господарство – сумнівний гарант стабільного розвитку країни, Абромавічус додав, що Київ збирається зміцнитися і в інших галузях. Але на це знадобиться час.

"В України хороші шанси створити ІТ-кластер на своїй території. Враховуючи низьку вартість праці і наявність інфраструктури, в нас є велика перевага на рику", - сказав міністр.

В цей же час, видання Financial Times повідомляло, що український корпоративний сектор повністю відрізаний від міжнародних ринків капіталу. Облігації, випущені деякими з найбільших в країні компаніями, як і раніше торгуються на рівні меншому, ніж половина їх номінальної вартості.