UA / RU
Підтримати ZN.ua

12 країн, серед яких Китай і Бразилія, у спільній заяві застерегли від застосування ядерної зброї на тлі нових погроз Путіна

Серед підписантів також Туреччина, ПАР, Єгипет та інші.

У п'ятницю, 27 вересня, 12 країн виступили зі спільним закликом проти застосування ядерної зброї, ледь завуальовано критикуючи нещодавні погрози російського диктатора Владіміра Путіна, повідомляє Barron’s.

Читайте також: Речник Путіна: Зміна ядерної доктрини — це сигнал "недружнім країнам"

“Ми закликаємо утримуватися від застосування або погроз застосування зброї масового знищення, зокрема ядерної, хімічної та біологічної”, - йдеться у спільній заяві, оприлюдненій в ООН.

Документ підписали Китай, Бразилія, ПАР, Туреччина, Алжир, Болівія, Колумбія, Єгипет, Індонезія, Казахстан, Кенія та Замбія.

Країни також підтвердили “важливість мирного вирішення всіх міжнародних конфліктів”.

“Ми закликаємо до підтримки всеосяжного й тривалого врегулювання сторонами конфлікту за допомогою інклюзивної дипломатії й політичних засобів, заснованих на Статуті ООН”, - заявили вони.

Днями Путін запропонував зміни до ядерної доктрини РФ з метою розширення підстав для застосування ядерної зброї, поки Україна намагається отримати дозвіл на використання далекобійної західної зброї для ударів по російській території.

Через два дні після того, як президент України Володимир Зеленський у своєму виступі в ООН звинуватив Росію в підготовці ударів по українських ядерних об'єктах, Китай, Бразилія та інші держави, що розвиваються, заявили, що “цивільна інфраструктура, в тому числі мирні ядерні об'єкти та інші енергетичні об'єкти, не повинні бути цілями військових операцій”.

Днями Китай, Бразилія та інші країни Глобального Півдня оголосили про формування платформи "Друзі миру", спрямованої на “врегулювання” війни. Президент України Володимир Зеленський відкинув цю ініціативу як таку, що слугує інтересам Москви. 

Державний секретар США Ентоні Блінкен на переговорах з міністром закордонних справ Китаю Ван І  наголосив на серйозному занепокоєнні Вашингтона з приводу підтримки Пекіном оборонно-промислової бази Росії, заявивши, що це суперечить риториці Китаю про мир в Україні.

Читайте також: Дуда: Той, хто першим застосує ядерну зброю – проклятий

Як пише Atlantic Council, якщо Захід не займе рішучішу позицію, Путін продовжить ескалацію ядерних погроз. Якщо його ядерний шантаж матиме успіх і дозволить досягти імперських цілей в Україні, це створить катастрофічний прецедент, який може повністю змінити роль ядерної зброї на міжнародній арені. 

За останні роки Кремль неодноразово погрожував ядерною зброєю: тактику ядерного шантажу Путіна аналізував у своїй статті Володимир Кравченко