UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗЕМЛЮ — СЕЛЯНАМ. АЛЕ ВІДПОВІДНО ДО ЗАКОНУ... ПРОКУРАТУРА КРИМУ ВЗЯЛАСЯ ЗА ЗЕМЕЛЬНУ РЕФОРМУ

Досі у Криму схеми паювання мають лише 78,5% господарств, сертифікати на земельну частку з 214 тис. членів колишніх КСП одержали 209 тис., загалом у власність селян передано тільки 18,8% присадибних земельних ділянок...

Автор: Микола Семена

Досі у Криму схеми паювання мають лише 78,5% господарств, сертифікати на земельну частку з 214 тис. членів колишніх КСП одержали 209 тис., загалом у власність селян передано тільки 18,8% присадибних земельних ділянок. Як повідомляє представництво Президента України в Криму, лише 20% селян уклали договори про оренду майнових паїв, а плату за користування ними отримують лише 10% власників землі. Кількість скарг і звернень до прокуратури й органів влади автономії останнім часом значно зросла. Представник Президента України у Криму Анатолій Корнійчук надіслав листа главі уряду Валерію Горбатову з пропозицією вжити термінових заходів з викоренення хиб у проведенні реформи. Прокуратура Криму під час масштабної перевірки на місцях виявила численні порушення земельного законодавства. Прокурор Криму Олександр Доброрєз зажадав активізувати роботу з нагляду за виконанням земельного законодавства.

Як повідомляє керівник прес-служби республіканської прокуратури Анатолій Титарчук, роздержавлення земель у Криму проведено в 242 господарствах. На основі реформованих КСП створено 517 підприємств ринкового типу: 145 господарських товариств, 107 приватних і приватно-орендних підприємств, 62 фермерські господарства, 175 сільгоспкооперативів. Проте права селян не скрізь захищені. Прокуратура Криму порушила низку кримінальних справ, розіслала 25 подань і розпоряджень про усунення порушення законів, заявила 10 позовів і протестів з цих питань.

На думку прокуратури Криму, причин порушень кілька. Передусім фінансові. Верховна Рада Криму й уряд виділяють недостатньо коштів на реформи. Так, торік бюджет автономії на всі роботи з паювання передбачив 350 тис. гривень, але фактично виділив 240 тис. Для продовження землевпорядних робіт у Криму потрібно 4,8 млн. грн., проте на нинішній рік республіканський бюджет коштів на це не передбачив взагалі.

Олександр Доброрєз вважає, що в Криму дуже актуальні проблеми захисту прав та інтересів працівників соціальної сфери села й депортованих. Указом Президента країни від 12 квітня 2000 року «Про забезпечення економічних інтересів і соціальний захист працівників соціальної сфери села та вирішення окремих питань, які виникають у процесі проведення земельної реформи» передбачено створення до 15 травня 2000 року на території кожної сільської ради автономії окремого земельного масиву площею не менше 50% наявних земель запасу і резерву для наступного виділення їх лікарям, учителям, іншим працівникам соціальної сфери. Але досі місцеві ради Нижньогірського і Сакського районів таких рішень або не ухвалили, або ухвалили, але з резервування меншої площі земель. У кожному районі визначено граничні розміри й потреби в земельних ділянках цієї категорії громадян. Треба виділити й оформити не менше 41,5 тис. ділянок, проте у власність передано лише 7,8 тис., тобто 18,8%. Причому виявлено, що, порушуючи закони та укази Президента, резервні фонди й землі запасу використовують не за призначенням. Васильківська сільська рада Білогірського району, Желєзнодорожненська та Красномакська сільради Бахчисарайського району, деякі місцеві ради Первомайського району їх передали в колективну власність пропущеним раніше жителям села, хоча землю їм мали давати з загального фонду.

Нерідко порушується положення Указу Президента «Про додаткові заходи щодо задоволення потреб громадян у земельних ділянках», яким передбачено, що для ведення спільного господарства землю потрібно виділяти єдиним масивом. Відмови в прийнятті таких рішень трапляються в роботі Яркополенської сільради Кіровського району, Лесновської сільради Сакського району. Незаконні рішення опротестувала прокуратура Криму.

Реформу стримує також те, що органи місцевого самоврядування Кіровського, Красногвардійського, Чорноморського та ряду інших районів і міста Ялти не виконують вимог нормативних актів про проведення інвентаризації земель усіх категорій. Відтак багато ділянок використовуються не за призначенням, при паюванні допущено багато порушень і зловживань. Виявлено численні факти порушення чинних законів при складанні списків осіб, котрі мають право на земельний пай і одержання сертифікатів. У травні 2001 року порушено кримінальну справу за статтею 165 частини 2 Кримінального кодексу України (зловживання владою чи посадовим становищем) щодо начальника відділу кадрів акціонерного товариства «Примор’я», яка внесла в списки членів господарства свого чоловіка. На цій підставі йому видали земельний сертифікат на право володіння земельним паєм вартістю 27,3 тис. грн. Такі справи порушено також у Білогірському, Сакському, Радянському районах. У Красноперекопському, Чорноморському, Джанкойському районах Криму виявлено факти навмисного пропущення людей під час складання списків на отримання паїв. Прокуратура вжила заходів для відновлення земельних прав громадян.