UA / RU
Підтримати ZN.ua

Збулася мрія даїшника

Парламент України ухвалив Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення врегулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху»...

Парламент України ухвалив Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення врегулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». Документ передбачає збільшення сум штрафів за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. У середньому штраф становитиме від 85 до 100 гривень. Підвищується і відповідальність за грубі порушення Правил дорожнього руху. Зокрема штраф за проїзд на червоний сигнал світлофора становитиме 170—204 грн. За керування транспортним засобом у нетверезому стані — 1360—2550 грн.

Окрім того, цим законом передбачається запровадження в майбутньому механізму контролю за систематичним порушенням Правил дорожнього руху шляхом нарахування штрафних балів у порядку, встановленому Кодексом України про адміністративні правопорушення. У разі порушення ПДР особою, сума нарахованих штрафних балів якої досягне або перевищуватиме 30, її в судовому порядку позбавлять прав водія, при цьому нараховані штрафні бали погашаються. Передбачається, що облік нарахованих штрафних балів здійснюватиметься з допомогою спеціальної автоматизованої системи, створеної ДАІ. Кабінету міністрів доручається у двомісячний термін розробити й подати в парламент законопроект, який передбачатиме систему нарахування штрафних балів за порушення ПДР, а також створити матеріально-технічне забезпечення для введення такого закону в дію.

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко негайно повідомив, що МВС запровадить систему нарахування штрафних балів для порушників Правил дорожнього руху. За словами міністра, ухвалений парламентом закон передбачає впровадження системи, яка дала позитивний результат у багатьох європейських країнах. «Ідеться про бальну систему штрафів за порушення Правил дорожнього руху, адже не секрет, що серед наших громадян багато водіїв, для яких жодні штрафи — не страшні, з фінансового погляду. І порушення Правил дорожнього руху має каратися», — сказав Ю.Луценко, якого цитує ЛІГАБізнесІнформ.

Міністр уточнив, що за різного роду малі і грубі порушення, відповідно, буде виставлятися менша або більша кількість балів. «Таким чином, багаті, але незаконослухняні водії каратимуться за систематичне порушення Правил дорожнього руху», — наголосив він. Так, за словами Ю.Луценка, за невикористання паска безпеки нараховуватиметься 3 бали штрафу, за грубе порушення і створення аварійної ситуації — 20 балів.

Крім того, Ю.Луценко повідомив, що до кінця року не менше 1000 відеокамер фіксуватимуть порушення Правил дорожнього руху, що згодом служитиме доказом порушення з боку водія.

Подивимося, до чого приведуть усі ці новації і чи стане перебування на наших дорогах хоч трохи безпечнішим. У тому, що воно тепер буде значно дорожчим, сумнівів немає, — хабарі зростуть прямо пропорційно прогресивному закону. А «піраміди», яка передбачає передачу сум даїшником вищестоящим товаришам, ніхто ж не скасовував.