UA / RU
Підтримати ZN.ua

Затримано мисливців на банкомати

Працівники управління по боротьбі з кіберзлочинністю (УБК) ГУМВС України в Донецькій області на місці злочину затримали зловмисників, які встановлюють скіменг-обладнання на банкомати.

Працівники управління по боротьбі з кіберзлочинністю (УБК) ГУМВС України в Донецькій області на місці злочину затримали зловмисників, які встановлюють скіменг-обладнання на банкомати, повідомляє прес-служба міліції в Донецькій області.

Як розповів начальник УБК главку Андрій Небитов, від працівників служби безпеки «Райффайзен Банк Аваль» було отримано інформацію про встановлення так званої накладки, тобто скіменг-обладнання, на один із банкоматів їхньої мережі. Було сформовано групу, яка виїхала на місце, і в результаті проведених оперативно-розшукних заходів затримано двох зловмисників, які виявилися родичами. Один із них, громадянин Росії, мав посвідку на проживання і жив у Лондоні, другий - мешканець Маріуполя. Під час проведення дослідчої перевірки зазначені особи визнали свою вину й розповіли, що це обладнання вони виготовляли самостійно, купуючи комплектуючі на спеціальних закордонних сайтах.

«Працювало скіменг-обладнання досить просто: так звана панель, яка зчитувала інформацію про пін-код користувача, кріпилася з допомогою подвійного скотча вгорі під таким кутом, щоб вбудована в неї міні-відеокамера змогла записати потрібну інформацію. Паралельно кріпилися пластикові накладки, всередині яких містилися мікросхеми, і після того, як клієнт банку вставляв свою картку в банкомат, мікросхема прочитувала дамп із магнітної карти, і ця інформація зберігалася на міні-карті. Потім скіменг-обладнання знімали й підключали до стаціонарного комп’ютера. З допомогою енкодера дампи наносили на білий пластик, так звану клон-карту, на папері писали відповідний пін-код, і така карта-двійник була готова до застосування, тобто з неї вже можна було викрадати кошти», - зазначили в міліції.

Під час огляду квартири одного з затриманих було виявлено спеціально обладнане місце, де виготовлялося обладнання для отримання інформації, що є банківською таємницею. Працівники міліції вилучили 10 пластикових карток із прикріпленими папірцями, на яких було написано відомості про гроші на рахунку й пін-коди, енкодер, системний блок комп’ютера, близько 300 чистих пластикових карт, накладка на банкомат, оснащена прихованою відеокамерою, та скімер.

Порушено кримінальну справу за ст. 200 КК України - підробка пластикових карт і за ст. 231 - збір інформації, що становить банківську таємницю.

Як повідомили у МВС, первинна перевірка показала, що накладки зловмисники встановлювали в Маріуполі на одному й тому самому банкоматі з липня ц.р. Із рахунків громадян вони змогли зняти близько 20 тис. грн. Робота триває, потерпілих встановлюватимуть під час розслідування кримінальної справи.