UA / RU
Підтримати ZN.ua

Замовники — недоторканні?

Черговий моніторинг, здійснюваний з метою привернути увагу до прогалин у розслідуванні вбивства ...

Черговий моніторинг, здійснюваний з метою привернути увагу до прогалин у розслідуванні вбивства та покласти край безкарності замовників убивства, виконано за підтримки Міжнародної федерації журналістів, Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії, Фундації Гонгадзе та Інституту масової інформації.

Автори звіту закликають президента і уряд України зокрема: змусити генерального прокурора активніше шукати замовників убивства і надати йому належну підтримку; змусити генерального прокурора порушити справи проти тих, хоч би і міністрів, хто на різних етапах заважав розслідуванню; відкликати державні нагороди прокурорів Потебенька, Голомші і Харченка та судді Приндюк (яка в 2004 році закрила кримінальну справу проти Пукача).

«Ми знову наголошуємо, що слідство у справі замовників убивства Гонгадзе має взяти до уваги можливість зв’язку між справою Гонгадзе та справами каральних груп й інших злочинних угруповань, організованих у самому Міністерстві внутрішніх справ. Серед них є справа «перевертнів» - групи колишніх співробітників МВС, яких звинувачують у серії викрадень і вбивств. Один із них, Ігор Гончаров, помер за гратами у 2003 році за непевних обставин.

Про ці банди довелося знову згадати цього місяця. Під час судових слухань у справі «перевертнів» було заарештовано у залі суду і відправлено до в’язниці, де тримають інших членів банди, Юрія Нестерова - єдиного із членів банди, хто погодився дати свідчення. Обвинувачення дуже розраховує на його зізнання. Але в записці, яку Нестерову вдалося передати журналістові, він попередив, що його життя перебуває у серьйозній небезпеці. Арешт Нестерова, санкціонований головучим суддею, є шокуючим порушенням обіцянки, яку, за законом України, йому дали правоохоронці. За національним законодавством, як і в багатьох інших країнах, Нестерову та його родині обіцяли захист в обмін на співпрацю з обвинуваченням. Арешт Нестерова демонструє серйозний ризик розвалу справи «перевертнів». Цей крок може також зашкодити прогресу, досягнутому слідством у справі про вбивство Гонгадзе».