UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВРП обрала склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів

До комісії відібрали вісім суддів та вісім правників. 

Вища Рада правосуддя 1 червня оголосила результати конкурку на обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка в майбутньому має працювати над добором майже 2500 суддів для судової системи України.

Членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів стали:

 

Судді

 

Адвокати, науковці

Таким чином Вища рада правосуддя розблокувала роботу ключового органу з формування суддівського корпусу.

Зазначимо, що Вища рада правосуддя частково звернула увагу на рекомендації громадських організацій, і до складу ВРП увійшли лише два кандидати, в яких сумнівалися громадські діячі. Детальніше про це читайте в тексті «За крок від успішної судової реформи: хто обиратиме українських служителів Феміди?», який підготували аналітики Фундації DEJURE і Центру протидії корупції.

Читайте також: Голова комісії з відбору кандидатів до ВККС Іван Міщенко пояснив чому наявність міжнародних експертів не є панацеєю у конкурсних комісіях 

Чому конкурсний відбір до Вищої кваліфікаційної комісії суддів став тригером, який загострив протистояння в суддівській спільноті? Чи стали міжнародні експерти рятівною пігулкою у конкурсах до вищих органів судової влади і не тільки? Про це читайте в інтерв’ю Інни Ведернікової з головою Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів ВККС судді Верховного Суду Іваном Міщенком, а також її членом зі складу міжнародних експертів Робертом Брукхейсеном “Ефект плацебо. Що не так із судовою реформою”.

А також про те, що насправді відбувається всередині судової системи на фоні затримання на хабарі уже колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва і до чого це може призвести у матеріалі «Король помер. Хай живе король!».

Водночас за 3,5 роки відсутності ВККС — вона була ліквідована у 2019-му році після приходу команди Зеленського — не було ухвалено жодного закону щодо оптимізації та спрощення процедур відбору на посаду судді. Також не прийнято жодного закону щодо оптимізації спільної роботи ВККС та Громадської ради доброчесності. Парламент, професійна громада та громадськість про це забули?