UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вища рада правосуддя вирішила закрити співбесіди із кандидатами до ВККС

Натомість закон передбачає проведення співбесід у відкритому режимі.

Члени Вищої ради правосуддя вирішили закрити співбесіди із кандидатами до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та не транслювати їх на загал, хоча закон вимагає, аби ВРП проводила співбесіди відкрито, повідомив Центр протидії корупції.

У ВРП заявили, що співбесіди проводитимуть у закритому режимі, аби «забезпечити рівність кандидатів» — щоб ті, хто проходить співбесіду пізніше, не чули питання, які ставлять іншим кандидатам.

Водночас в ЦПК вказують на безглуздіть такої аргументації та на визнанні ВПР неспроможності підготувати достатній перелік запитань.  Зокрема Конкурсна комісія ВККС знайшла спосіб провести відкрито співбесіди з 61 кандидатом та не вважала відкритість співбесід перешкодою

«Ми підозрюємо, що члени ВРП хочуть створити підстави для непризначення гідних кандидатів з числа несуддів, так званих агентів змін. Наприклад, питатимуть, що передбачає підпункт 13 пункту 12 частини 11 статті 10 Методології ВККС про оцінювання суддів. Для цього і хочуть закрити процес від суспільства», - заявляють в Центрі протидії корупції.

Антикорупціонери наголошують, що обрання майбутніх членів ВККС за зачиненими дверима ставить хрест на довірі до результатів конкурсу.

Читайте також: Посли G7 закликають українську владу оперативно призначити членів ВККС

Нагадаємо, що Вища кваліфікаційна комісія суддів не працює в Україні з 2019 року. Запуск її роботи дозволить заповнити дефіцит суддів в Україні та завершити кваліфікаційне оцінювання.

Повне перезавантаження ключових судових органів – Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфкомісії суддів – є одним із важливих внутрішніх фронтів у 2023 році. Але плани судової мафії щодо цього зовсім інші, вважає глава «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін. Докладніше про це читайте його у статті «Прогноз-2023: українська корупція під мікроскопом Заходу».

Зокрема напередодні вже оновлена Вища рада правосуддя відмовилася тимчасово відсторонити від суддівської практики суддю Печерського районного суду Тетяну Ільєву, яку підозрюють у зловживанні владою та внесенні службовою особою до офіційного документа завідомо неправдивих відомостей