UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вищі суди: і собі, і людям

Президія Верховного суду України затвердила новий склад науково-консультативної ради при Верховному суді...

Президія Верховного суду України затвердила новий склад науково-консультативної ради при Верховному суді. До складу ради ввійшли 43 провідних вітчизняних учених із різних галузей права. Серед членів ради — 26 докторів і 16 кандидатів юридичних наук, із яких 8 академіків та 11 членів-кореспондентів Академії правових наук України. Очолив науково-консультативну раду голова Верховного суду Василь Онопенко.

Затверджено також нову редакцію Положення про науково-консультативну раду, згідно з яким до її компетенції віднесено, зокрема, вироблення наукових пропозицій щодо вирішення складних питань, які виникають у судовій практиці; підготовки роз’яснень пленуму Верховного суду України; матеріалів узагальнення та аналізу судової практики, повідомила ЛІГАБізнесІнформ.

Як зазначив на засіданні президії ВСУ В.Онопенко, діяльність науково-консультативної ради покликана забезпечити наукові підходи до вирішення найактуальніших проблем судочинства, підвищити рівень аналітичної та методичної роботи у сфері правосуддя. Голова Верховного суду України зазначив, що «рада має стати робочим органом, котрий допомагатиме суддям знаходити відповіді на питання правового характеру, які є дискусійними чи вирішуються на практиці по-різному. У свою чергу, учені матимуть можливість скористатися матеріалами судової практики для своїх досліджень, що дозволить органічно поєднати інтереси науки і практики».

На найближчий час заплановано проведення першого засідання нового складу науково-консультативної ради, на якій, крім організаційних питань її діяльності, буде дано експертну оцінку підготовленим проектам постанов пленуму Верховного суду України та інших документів, які потребують наукової оцінки.

А от Вищий адміністративний суд разом із Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Україна: верховенство права» створили інформаційну систему «Розміщення текстів рішень ВАСУ в системі Інтернет». За словами голови суду Олександра Пасенюка, систему засновано з метою створення більш зручних умов для доступу громадян до рішень суду.

Найближчим часом суд планує вдосконалити пошуковий інтерфейс системи, інтегрувати її в Єдиний державний реєстр судових рішень, наповнити базу даних рішеннями суду за 2006—2007 роки й підсилити технічні потужності. Інформаційна система розміщена за адресою www.vasu.gov.ua.