UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виконанню підлягає

Мін’юст має намір врегулювати вітчизняне законодавство в частині виконання судових рішень про стягнення заборгованостей...

Мін’юст має намір врегулювати вітчизняне законодавство в частині виконання судових рішень про стягнення заборгованостей. До кінця лютого 2005 року Міністерство юстиції України проведе комплексний аналіз вітчизняного законодавства в економічній сфері для виявлення норм, які дозволяють боржникам ухилятися від виконання рішень, винесених українськими судами. Як повідомляє прес-служба Міністерства юстиції, таке рішення прийнято за результатами розгляду роботи Державної виконавчої служби Міністерства юстиції протягом 2004 року на підсумковій колегії відомства.

Виявлені проблемні позиції у вітчизняному законодавстві будуть узагальнені і передані до Кабінету міністрів України з пропозиціями щодо внесення змін чи скасування окремих норм чинних законів. Через ці норми, які перешкоджають відправленню правосуддя і дозволяють боржникам безкарно ухилятися чи «обходити» судове рішення, державна виконавча служба Міністерства юстиції практично вичерпала можливості для виконання в поточних правових умовах великої кількості судових рішень. Зловживаючи окремими правовими нормами, суб’єкти підприємницької діяльності масово ухиляються від повернення боргів, установлених судом. На сьогодні, з урахуванням попередніх років, в Україні залишаються невиконаними близько 3 мільйонів судових рішень.

Характерним прикладом законодавчих перепон для здійснення правосуддя є ситуація в Донецькій області, де розміщені найбільші в Україні державні підприємства-боржники вугільної сфери, що захищені від судового переслідування відразу кількома діючими законами. Тому, якщо в Дніпропетровській, Миколаївській областях, Криму та Києві кількість виконаних протягом 2004 року судових рішень сягнула близько 80%, то в Донецькій області торік зафіксовано найнижчі показники — 37,2% від кількості рішень судів, які підлягають виконанню.