UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відправляв чоловіків за кордон як "церковних місіонерів": на Одещині викрили ексдиякона УПЦ МП

Зловмисник, за даними слідства, підробляв документацію за гроші.

Служба безпеки України викрила чергову схему ухилення від мобілізації для чоловіків призовного віку в Одеській області. Там затримали колишнього диякона Одеської єпархії Української православної церкви Московського патріархату, який за гроші допомагав ухилянтам виїхати за кордон у якості "церковних кліриків", повідомила СБУ в Telegram.

"Для реалізації оборудки фігурант підробляв «списки місіонерів», які нібито від імені керівника єпархії мають їхати за кордон у справах релігійної громади. Потім зловмисник подавав фальшиві документи до Держслужби з етнополітики та свободи слова за надуманою «аргументацією» про необхідність виїзду псевдокліриків за межі України. Вартість одного «місця у списку» становила від 4,5 тисячі американських доларів. Сума залежала від терміновості виїзду та фінансових можливостей клієнтів", – розповіли в повідомленні.

Читайте також: Настоятелю храму УПЦ МП на Закарпатті оголосили про підозру за двома статтями

За даними слідства, таким шляхом затриманий намагався незаконно переправити за межі України шістьох потенційних призовників, але схему виявили своєчасно та затримали зловмисника "на гарячому".

Під час обшуків у представника УПЦ МП знайшли комп’ютери, телефони та SIM-картки з доказами оборудки, а також готівку, яку йому сплачували.

Ексдиякону оголосили про підозру за частиною 3 статті 332 Кримінального кодексу (незаконне переправлення осіб через кордон), він перебуває під вартою. Ділку загрожує до дев’яти років ув'язнення з конфіскацією майна.

Раніше НАЗК виявило два факти отримання воєнкомами подарунків, які можуть свідчити про корупцію. Зокрема, нібито начальник Запорізького ОТЦК за гроші надав своєму підлеглому дозвіл на виїзд за кордон, а керівник об’єднаного районного ТЦК Львова за будинок із землею оформив відстрочку від служби для іншого чоловіка.