UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трансплантолог майже не винен?

З ізраїльського хірурга Міхаеля Зіса знято обвинувачення в торгівлі людьми; тепер йому інкримінується організація злочину — підготовка до незаконної трансплантації...

З ізраїльського хірурга Міхаеля Зіса знято обвинувачення в торгівлі людьми; тепер йому інкримінується організація злочину — підготовка до незаконної трансплантації. Про це повідомила на черговому засіданні Ворошиловського районного суду м.Донецька у справі Міхаеля Зіса державний обвинувач у справі Людмила Грабовська. «У зв’язку з тим, що в судовому засіданні не підтвердилася кваліфікація дій Зіса за ст. 149 ч.2 (торгівля людьми) Кримінального кодексу України, державне обвинувачення дійшло висновку про необхідність перекваліфікації його дій», — сказала вона.

Людмила Грабовська пояснила, що Міхаель Зіс «діяв як організатор злочину, здійснив підготовку до вилучення в потерпілих обманним шляхом органів із метою їх трансплантації за попередньою змовою з іншими особами, тобто підготовку до трансплантації органів», — повідомляє УНІАН.

Таким чином, сьогодні прокуратура висунула нові обвинувачення Зісу за статтями: 27 ч. 3 (співучасть, організація злочину або керівництво його підготовкою чи виконанням); 14 ч.1 (підготовка до злочину) і 143 ч.5 (порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини). Людмила Грабовська відзначила, що «це пом’якшення покарання, але не набагато». Так, за ст. 149 максимальний термін ув’язнення — 12 років, а за знову висунутими статтями максимальний — до 7 років позбавлення волі.

У свою чергу, адвокат Міхаеля Зіса Олег Курінний після засідання суду так прокоментував рішення прокуратури: «Складу злочину немає (за ст. 149 ч.2); він не підтвердився. Зараз прокуратура намагається врятувати якимось чином становище». За словами адвоката, у пред’явленому сьогодні новому обвинуваченні «не вбачається склад злочину за статтею 143 Кримінального кодексу України в діях мого підзахисного. І я доводитиму, що мій підзахисний не причетний і не винен, я роздав скарги і чекаю відповідей», — закінчив адвокат і додав, що не бачить підстав для утримання Зіса під охороною.

Суддя Ірина Бухтіярова, яка головувала на судовому засіданні, призначила наступне засідання суду на 11 серпня, зазначивши, що адвокати повинні підготуватися до захисту проти нового обвинувачення.

Міхаель Зіс родом із України, тут-таки здобув медичну освіту. 1989 року емігрував до Ізраїлю і, за даними місцевої поліції, зайнявся незаконною трансплантологією. 12 жовтня 2007 року Міхаель Зіс був затриманий у Донецьку як фігурант справи про незаконну трансплантацію людських органів, яку розслідували спільно ізраїльські й українські правозахисники.

За повідомленням ЗМІ, 16 грудня 2007 року суд в Ізраїлі оголосив вирок двом спільникам Зіса. Суд встановив, що засуджені Мухаммад Джет і Хассан Захалке шляхом шантажу та вимагання поставляли на операції в Україні донорів нирок. 28 липня 2008 року Міхаель Зіс прямо після засідання суду був узятий під варту. Сам він заявив, що не порушував жодного закону у жодній країні світу.