UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тенденції

Приватні нотаріуси готові «прийняти спадщину» У Міністерстві юстиції заявляють, що черги в нотар...

Приватні нотаріуси готові «прийняти спадщину»

У Міністерстві юстиції заявляють, що черги в нотаріальних конторах стануть нетиповим явищем, оскільки приватні нотаріуси готові з 1 червня оформляти справи, які стосуються спадщини. Про це повідомив міністр юстиції України Микола Оніщук на брифінгу.

М.Оніщук нагадав, що з 1 червня 2009 року в повному обсязі наберуть чинності зміни до закону про нотаріат, відповідно до яких приватні нотаріуси нарівні з державними набувають право оформляти справи, що стосуються спадщини.

За словами міністра, приватних нотаріусів в Україні понад 4,5 тисячі. З них 2,5 тисячі вже склали відповідний державний іспит, передбачений законом. «Отже, можна констатувати, що нотаріальний корпус країни, котрий становить близько шести тисяч нотаріусів, готовий до того, щоб забезпечити і належним чином здійснити нотаріальні дії, які стосуються оформлення спадщини для громадян», — сказав міністр.

М.Оніщук підкреслив, що йдеться про доступність нотаріальних послуг, і висловив надію, що після 1 червня черги в нотаріальних конторах стануть нетиповим явищем.

Ще б приватну міліцію та суди…

Мін’юст пропонує створити службу приватних судових виконавців. Він підготував проект закону «Про присяжних (приватних) виконавців», яким передбачено створення приватної служби виконавців судових рішень. Про це повідомив журналістам на брифінгу міністр юстиції Микола Оніщук. Він зазначив: «Ми виходимо з того, що запровадження такого інституту поряд із діяльністю державної виконавчої служби дозволить надати громадянам України право вибору, до якої служби вони хотіли б звернутися для забезпечення виконання судового рішення — до державної чи приватної... Друге: ми передбачили службу приватних виконавців, — ми не випадково називаємо їх присяжними, оскільки вони перебуватимуть під присягою, складатимуть офіційну присягу на виконання своїх публічних функцій... діятимуть насамперед у сфері комерційних цивільних відносин».

За словами міністра, до компетенції приватних присяжних виконавців не входитимуть спори, пов’язані з вселенням і виселенням, корпоративні спори і спори сторін, однією з яких є держава, повідомила ЛігаБізнесІнформ.

М.Оніщук підкреслив, що такі спори будуть виключно в компетенції державної виконавчої служби. Він також зазначив, що свого часу, коли в Україні впроваджувався приватний нотаріат, це було «психологічною революцією». Сьогодні ж у країні, за словами міністра, утричі більше приватних нотаріусів, аніж державних, і свою функцію в цілому вони виконують досить якісно.

Карний розшук порушив «юрисдикцію» ВБНОН?

У результаті спецоперації працівників Служби внутрішньої безпеки Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України та Генеральної прокуратури України було затримано заступника начальника відділу Управління карного розшуку ГУМВС України в місті Києві підполковника міліції О., котрий збував оптом і вроздріб особливо небезпечний наркотичний засіб — розчин героїну. Про це повідомила прес-служба ГУБОЗ МВС України.

За інформацією правоохоронних органів, днями в Києві на Харківському шосе працівники СВБ здійснили оперативну закупку розчину героїну з метою встановити канал надходження наркотику. Фігуранта при цьому вони не затримували. Через кілька днів під час проведення повторної закупки наркотичної речовини правоохоронці затримали наркоторгівця — підполковника міліції «убивчого» відділу Управління карного розшуку столиці. У ході операції було затримано й інших осіб, причетних до збуту наркотичного засобу.

Як повідомив заступник начальника СВБ ГУБОЗ МВС України Володимир Римарчук, затриманий працівник міліції перш ніж їхати на роботу, брав із собою героїн і по дорозі збував його дрібним оптовикам, котрих уже чекали потенційні покупці — наркомани. Останні знали, що головним розповсюджувачем «кайфу» був працівник міліції.

За матеріалами працівників СВБ ГУБОЗ МВС України Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2
ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання або збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів) Кримінального кодексу України. Затримані перебувають під вартою відповідно до санкції Печерського райсуду Києва.

За словами В.Римарчука, випадки, коли працівники правоохоронних органів «заробляють брудні гроші» на торгівлі наркотичними засобами, на жаль, непоодинокі.

У ГУБОЗ нагадали, що в Харківській області Служба внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС України викрила наркоділка, котрий обслуговував міську політичну еліту і працював під прикриттям працівників Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків ГУМВС України в Харківській області. Там були організовані канали постачання і розповсюдження «важкого» наркотику — кокаїну. Цей бізнес пильно контролювали працівники Харківського УБНОН. Після викриття працівниками центрального апарату СВБ цього масштабного каналу розповсюдження наркотиків і після відповідних перевірок усю керівну ланку УБНОН ГУМВС у Харківській області, а також місцевих керівників СВБ було звільнено із займаних посад.

Працівники центрального апарату СВБ ГУБОЗ МВС України також викрили одного з керівників лінійного відділу Управління на Одеській залізниці УМВС України на залізничному транспорті, котрий збував макову соломку. Після проведення кількох оперативних закупок його було затримано. Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України.

Наприкінці лютого цього року в ході розробки осіб, причетних до незаконного обігу наркотиків, працівники СВБ ГУБОЗ викрили ще й офіцера підрозділу «К» Служби безпеки України — підполковника Щ. Він причетний до організації контрабандного каналу марихуани з Нідерландів в Україну через Закарпатську область. Прокуратура Київської області порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України.

Чудова новина, якщо не враховувати, що торгівлю наркотиками правоохоронні ж органи і «кришують». Показова видача, скоріш за все, відбулася лише тому, що товариш із карного розшуку несанкціоновано вліз у «юрисдикцію» борців із незаконним обігом наркотиків.