UA / RU
Підтримати ZN.ua

Судові аномалії

Міністерство юстиції України дедалі частіше одержує сигнали від територіальних органів юстиції про випадки перешкоджання з боку судів виконанню судових рішень...

Міністерство юстиції України дедалі частіше одержує сигнали від територіальних органів юстиції про випадки перешкоджання з боку судів виконанню судових рішень. Як повідомили у прес-службі Міністерства юстиції України, суддя Рубіжанського місцевого суду Євген Коротенко (Луганська область) виніс ухвалу, якою заборонив державній виконавчій службі виконувати судове рішення у встановленому законом порядку. Зокрема, рішенням суду заборонено стягувати з боржника — ВАТ «Краситель» — виконавчий збір, який є обов’язковим у разі невиконання судового рішення добровільно й перераховується в доход Державного бюджету. Як зазначив міністр юстиції України Олександр Лавринович, таку інформацію надіслало до Міністерства юстиції України Луганське обласне управління юстиції. Так, за словами міністра, з початку року лише в судах м.Харкова було оскаржено низку рішень органів державної виконавчої служби щодо поновлення виконавчих проваджень проти підприємств-боржників у частині стягнення заробітної плати. Зокрема, було оскаржено дії держвиконавців щодо стягнення боргів із зарплати з харківських підприємств ВАТ «Харківський завод тракторних двигунів», ВАТ «Дергачівський завод турбокомпресорів», ЗАТ «Більшовик», ВАТ «Серп і Молот».

За словами міністра юстиції, харківські суди визнають незаконними дії державних виконавців зі стягнення боргів із зарплат і зупиняють виконавчі провадження проти підприємств, проти яких порушено справу про банкрутство. Незважаючи на те, що сьогодні законодавчо знято перепону на шляху стягнення з підприємств-банкрутів боргів із заробітної плати. «Рішення суду, яке виноситься на користь порушника, при цьому заперечує норми закону і суперечить інтересам держави та її громадян, є аномальним. На жаль, такі випадки непоодинокі. Вони сигналізують про тривожний стан, у якому сьогодні опинилася судова система країни», — наголосив О.Лавринович. Міністр юстиції повідомив, що уряд країни поінформовано про ситуацію, коли суди свідомо ускладнюють виконання судових рішень органами державної виконавчої служби, повідомило агентство УНІАН.