UA / RU
Підтримати ZN.ua

СТАТТЯ ДЛЯ ГОЛОВИ

Слід перешкоджати здійсненню несправедливого суду. А якщо ми цього зробити не в змозі, то принаймні не повинні сприяти несправедливому суду...

Автор: Володимир Овдін

Слід перешкоджати здійсненню несправедливого суду. А якщо ми цього зробити не в змозі, то принаймні не повинні сприяти несправедливому суду.

Демокріт

Нині у Дніпропетровську з допомогою юридичних гачків, часто надуманих кримінальних і господарських справ практично всі заводи й комбінати перейшли до нових власників. На черзі — успішні підприємства харчової промисловості та ринки.

2003 року прокуратура області озвучила компромат на комбінат «Придніпровський», відомий в Україні за торговою маркою «Злагода». Коли народний депутат України Віктор Веретенников назвав замовників тотальної перевірки у пресі й надав необхідні документи, обвинувачення відпали. Того ж таки року орендаря дніпропетровського лікеро-горілчаного заводу прокуратура пресувала вже серйозно, звинувативши його в замовленні вбивства свого компаньйона. За вдалого перебігу власником «ласого кусня» мала стати інша людина. Усі обвинувачення розсипалися на досудовому слідстві, але... в Києві.

Вина...

Нинішнього року об’єктом несподіваної, на перший погляд, атаки, вже з боку міліції, стала гордість Дніпропетровська — знаменитий ринок «Озьорка». Точніше, його багаторічний директор, депутат міськради, голова правління Дніпропетровського обласного відділення Всеукраїнської асоціації «Укрринок» Григорій Єфименко.

Директора ринку звинуватили за статтею 364 ч.2 КК України — «Зловживання владою або службовим становищем». За версією слідства, «Озьорка» заборгувала за оренду землі за договором, укладеним 31 серпня 2000 року з виконкомом Дніпропетровської міськради, майже 461 тисячу гривень. Сталося це тому, що рішеннями міської ради від 29.11.00 і 20.02.02 орендну плату на земельні ділянки підвищили.

Сума боргу значна. Хоча начальник комітету комунальної власності Дніпропетровської міськради Володимир Федоренко запевняє: у період з 2001 до початку 2004 року контролю над орендою землі не було взагалі, а оплата оренди відстежувалася виключно під час планових перевірок. Тому 2003-го в комітеті комунальної власності створили окремий підрозділ для відстежування боржників. Їх виявилося приблизно 40% із 6 тисяч орендарів.

За словами Федоренка, відбувся тривалий переговорний процес із керівництвом ринку, оскільки воно з заборгованістю не погоджувалося.

Слідство ж звинувачує Григорія Єфименка у зловживанні службовим становищем (у чому саме воно полягало? — В.О.) і навмисному ухилянні від виконання умови договору. Вибачте, але така заборгованість ніяк не «лізе у ворота» кримінального кодексу, а є предметом для розгляду в господарському суді!

У розмові з кореспондентом «ДТ» заступник міського голови Ігор Шевченко, який курирує фінанси, заявив: «У розпорядженні міськради немає жодного документа на підтвердження того, що «Центральний ринок» недоплачував».

Арешт 1 березня нинішнього року в лікарні директора, який кардинально змінив архітектурне обличчя ринку, розширив торговельні площі, що забезпечило робочими місцями тисячі жителів району, міста і області, виглядав, на перший погляд, законним, оскільки Державна служба боротьби з економічними злочинами Дніпропетровського УМВС (ДСБЕЗ) з початку року проводила, як офіційно повідомила 27 лютого ЦОС, «перевірки ринків області на предмет повноти надходження коштів у бюджет за оренду землі, майна, ринкового збору, виявлення фактів торгівлі фальсифікованими спиртними напоями, недоброякісною продукцією».

…і покарання

Повідомлення ЦГЗ УМВС збіглося з появою Єфименка в прокуратурі для давання показань як свідка. Поспілкувавшись зі слідчим, він пішов на роботу, де йому стало зле. Із його ж кабінету директора терміново відправили на лікарняне ліжко дніпропетровського Клінічного об’єднання швидкої медичної допомоги (КОШМД), а міліцейський загін спеціального призначення без жодних пояснень того самого дня ввірвався в адмінбудинок ринку. Люди в масках поклали співробітників на підлогу, вилучили всі документи з печаткою, затримали й відвезли на допити кілька людей.

Тоді ж біля палати інваліда Вітчизняної війни Єфименка, який страждає на цереброкоронарний криз та інші серйозні захворювання, розташувалася збройна охорона. Причому без жодних офіційних постанов суду, прокуратури та власного начальства. Погодьтеся, законністю тут і не пахне.

Лише 1 березня слідчий прокуратури області склав протокол у порядку ст. 115 КПК України про затримання Єфименка Г.А. як підозрюваного у вчиненні злочину за ст.364 ч.2.

Через три дні Жовтневий районний суд Дніпропетровська безпосередньо в лікарняній палаті № 99 другого інфарктного відділення КОШМД задовольнив подання слідства і обрав запобіжний захід — утримання директора в СІЗО. У постанові про арешт Г.Єфименка як підозрюваного — ані слова про лікарню: «...розглянувши на відкритому виїзному судовому засіданні в м.Дніпропетровську подання слідчого...» А місце ж вказувати необхідно! Суддя навіть не відреагував на прохання адвоката О.Скірка перервати судове засідання, оскільки Єфименко під впливом ліків не міг адекватно сприймати те, що відбувається. Напрошується сумний висновок: дніпропетровське правосуддя навіть лежачого в комі може запроторити до в’язниці.

Ігнорувала закони й охорона біля лікарняної палати Єфименка, яка не пустила до нього адвокатів 6 й 7 березня, позаяк дозвіл слідчого прокуратури на побачення з ним охоронцям видався «фільчиною грамотою». Мовляв, у списку осіб, котрі можуть дозволити побачення з підозрюваним, слідчий прокуратури області, який веде справу Єфименка, не значиться.

Лише телефонний дзвінок чергового прокуратури і грізний оклик заступника прокурора області дозволили адвокатам спілкуватися зі своїм підзахисним.

Зухвале порушення закону зафіксував і сам Григорій Андрійович. У себе під матрацом він знайшов пристрій для підслуховування, про що було складено відповідний акт. Виходить, виїзне засідання суду несанкціоновано прослуховувалось і його учасники перебували під незримим контролем.

Наведені вище аргументи й докази переконливо виклали 11 березня в обласному апеляційному суді адвокати Анатолій Груз та Олександр Скірко. На жаль, запобіжний захід був залишений без змін. Що характерно, лише через добу після апеляційного суду Єфименку висунули обвинувачення за тією ж таки статтею КК.

Нині комерційну діяльність КП «Центральний ринок» практично паралізовано: без печатки й документації працювати неможливо. І нікого не цікавлять борги за оренду землі деяких успішних дніпропетровських промислових підприємств, борги набагато вищі, ніж в «Озьорки». Кому це вигідно — не питання...