UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шпигуноманія по-гуцульськи

Минулого тижня в найвисокогірнішому райцентрі України Рахові (Закарпаття) вибухнув шпигунський скандал...

Автор: Володимир Мартин

Минулого тижня в найвисокогірнішому райцентрі України Рахові (Закарпаття) вибухнув шпигунський скандал. Суспільний інтерес до цієї неординарної події підігріли й детективні обставини, за яких вона сталася.

Розпочалося все доволі прозаїчно. Четвертого лютого в робочому кабінеті міського голови Рахова Ярослава Думина зламався телевізор. Мер доручив водію відвезти апарат у майстерню, а сам пішов у справах. Відключаючи живлення й кабель антени, водій помітив, що до телевізора під’єднані ще якісь електричні дроти (як з’ясувалося згодом, вони вели до системи відеоспостереження й прослуховування). Не знаючи, що робити, чоловік вирішив не чіпати телевізор до нових вказівок шефа. Однак його дії не залишилися поза увагою «глядачів і слухачів», котрі встановлювали апаратуру і, ймовірно, перебували десь неподалік, знімаючи.

Невдовзі у приймальню мера для вжиття «адекватних заходів» завітав чоловік у цивільному. Гість у нав’язливій формі став просити секретарку принести якісь папери з архіву, сподіваючись, що вона хоч на кілька хвилин залишить його у приміщенні самого. Однак жінка вийти з приймальні не захотіла й порадила гостю самому йти в архів. Той пішов, а через кілька хвилин у приймальню зателефонував невідомий і повідомив секретарці, що… горить її хата. Жінка в стані, близькому до шокового, побігла рятувати своє майно (згодом з’ясувалося, що з будинком усе гаразд, ніякої пожежі не було), а в приймальні залишилося кілька працівників мерії. Невдовзі туди рішучим кроком увійшло четверо молодиків у цивільному, які, не відрекомендувавшись і не кажучи зайвих слів, безцеремонно демонтували зі стіни за шафою якийсь невеличкий пристрій і зникли в невідомому напрямку. Шоковані працівники зателефонували меру, і той одразу приїхав на місце. Простеживши, куди ведуть дроти від «вилученого» з приймальні пристрою, він виявив, що в його телевізорі вмонтовано камеру відеоспостереження та мікрофон.

Того ж дня Ярослав Думин звернувся до прокуратури й СБУ із заявою, в якій зазначив, що не є фігурантом кримінальних справ, і попросив з’ясувати, хто й на якій підставі встановив у його кабінеті шпигунські пристрої. Представники згаданих структур уже виїжджали в Рахів, щоб вивчити обставини справи на місці. Тим часом на захист мера стало Закарпатське регіональне відділення Асоціації міст України, яке «…беззаперечно засудило практику застосування шпигунської апаратури проти органів місцевого самоврядування» і попередило про можливе встановлення аналогічних пристроїв у кабінетах інших мерів України.

То що ж сталося в кабінеті мера Рахова минулого тижня? Теоретично можна припустити, що відносно Я.Думина було відкрито оперативно-розшукову справу, після чого на підставі санкції суду технарі якоїсь із правоохоронних структур встановили шпигунську апаратуру. В такому разі дії «цивільних» правоохоронців, котрі намагалися демонтувати пристрої й замести сліди, зрозумілі (очевидно, з приймальні вилучили передавач із номерним знаком, за який відповідні служби несуть персональну відповідальність). Залишається хіба пожалкувати, що їм забракнуло фантазії зробити це більш витонченими методами, не викликаючи шоку в секретарки повідомленням про пожежу. Перевірка за заявою мера швидко має розставити всі крапки над «і». Зовсім інша річ — якщо апаратуру встановили без санкції суду. Це вже підстава для притягнення до кримінальної відповідальності самих «слухачів і глядачів».

Джерело, наближене до правоохоронних органів Закарпаття, розповіло автору матеріалу про підґрунтя шпигунського скандалу. Одна з політичних сил, що активно набирає рекрутів у свої лави, не гребуючи методами СДПУ(о), намагалася «ощасливити» своїм партквитком і мера Рахова. Коли ж той відмовився від такого «щастя», від партійних босів одній із силових структур надійшла команда «фас». Сам мер з приводу того, що сталося, висловлюється обережно.

— Так, деякі політичні сили пропонували мені членство, однак я поки що вирішив залишитися позапартійним і займатися господарством, а не політикою, — сказав «ДТ» Ярослав Думин у телефонній розмові. — Чи можна пов’язувати мою відмову з появою «жучків» у кабінеті, не знаю. Прокуратура й СБУ обіцяли повідомити про результати своєї перевірки, можливо тоді все стане більш зрозумілим. Можу лише сказати, що техніки, оглянувши підслуховуючу апаратуру, назвали її досить застарілою.