UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЩЕ ОДНЕ НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ

Генеральна прокуратура України вважає незаконним рішення Вищої ради юстиції України щодо скасування наказу генерального прокурора України «Про притягнення Шуби В.В...

Генеральна прокуратура України вважає незаконним рішення Вищої ради юстиції України щодо скасування наказу генерального прокурора України «Про притягнення Шуби В.В. до дисциплінарної відповідальності». У повідомленні йдеться про те, що члени ВРЮ грубо порушили вимоги закону. Рішення ради побудоване виключно на матеріалах скарги, наданої В.Шубою. Матеріали перевірок, на яких базувалося рішення про звільнення В.Шуби, не тільки не вивчалися, а й не були розглянуті.

Ухвалення рішення без протоколу, таємним голосуванням (чого взагалі не передбачає процедура роботи ради) переконує в тому, що члени Вищої ради юстиції діяли не як юристи, а як колеги В.Шуби, який до останнього часу також входив до складу ради. При цьому керувалися не принципами законності й справедливості, а круговою порукою, що неприпустимо для конституційного органу. В його складі керівники вищих юридичних навчальних закладів країни: Тетяна Варфоломєєва — ректор Академії адвокатури України, Василь Тацій — ректор Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого. Що означатиме їхній вчинок для студентів, майбутнього правоохоронної системи України? Переконає їх у вседозволеності і безкарності? Як пояснюватиметься бажання поновити В.Шубу на посаді прокурора Дніпропетровщини після виявлених перевіркою Генпрокуратури кричущих фактів нехтування законом у цій області? У Нікополі трирічна дівчинка померла від черепно-мозкової травми. У порушенні кримінальної справи відмовлено. У самому Дніпропетровську смерть тримісячної дитини настала через алкогольне отруєння! У порушенні кримінальної справи відмовлено. В Орджонікідзе трьох членів родини розстріляли з вогнепальної зброї. Справу не порушують! Людину, у якої вісім ножових поранень, ховають з відпискою, що це звичайний утопленик і в порушенні справи немає необхідності! А як щодо численних випадків незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, щодо незаконного утримування під вартою? Хто повинен відповідати за такі ганебні факти? До речі, сам Володимир Шуба під час засідання колегії Генеральної прокуратури України визнав прорахунки у роботі. Він навіть склав план «роботи над помилками» на 52 сторінки.

«Я не проти конкретно Володимира Шуби, — заявляє генеральний прокурор України Геннадій Васильєв. — Я проти безвідповідальності, безкарності і вседозволеності, які останнім часом укріпилися у правоохоронних органах України. На превеликий жаль, останні події переконують, що прибічників у цьому в мене не так багато. Виявляється, зламати закостенілу систему кругової поруки не просто. Мені залишається апелювати до громадськості. Нехай люди розсудять! Мати тієї загиблої дівчинки, батько того тримісячного малюка! Той, хто втратив найдорожчих людей і наштовхнувся на стіну злочинної байдужості й беззаконня, зробить власний висновок з приводу того, хто захищає їхні інтереси, а хто відстоює інтереси чиновників».