UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Руслан» може летіти додому?

Суддя федерального суду Канади Люк Мартіно на засіданні 22 вересня скасував рішення своїх колег про арешт і продаж українського літака Ан-124-100 «Руслан», що належить АНТК ім...

Суддя федерального суду Канади Люк Мартіно на засіданні 22 вересня скасував рішення своїх колег про арешт і продаж українського літака Ан-124-100 «Руслан», що належить АНТК ім. Антонова, як прийняті з порушенням процедури. Тепер технічні спеціалісти готуються до огляду машини й ухвалення рішення про можливість перегнати її до України.

Як повідомив «ДТ» заступник генерального конструктора АНТК ім. Антонова Дмитро Кива, судове рішення було прийнято завдяки узгодженій позиції всіх учасників процесу: АНТК ім. Антонова, ФДМУ й держави в особі Мін’юсту. За словами Д.Киви, суд ухвалив, що протонотарі Міррей Табіб, яка ухвалила рішення про продаж літака, перевищила свої повноваження, зареєструвавши судове рішення стосовно не того відповідача. Крім того, було порушено процедуру арешту, якою, зокрема, передбачено інформувати відповідача про таку можливість не менш ніж за сорок днів. Суд також визначив, що в письмових свідченнях українських експертів, поданих TMR як докази можливості арешту, не було прямих указівок на АНТК ім. Антонова як на боржника.

Нагадаємо: перший український Ан-124-100 «Руслан» АНТК ім. Антонова було арештовано на авіабазі Гузбей у Канаді 26 червня 2003 року. 18 серпня цього року в Брюсселі арештували другий «Руслан». Обидва арешти виконано за позовом кіпрської компанії TMR Energy Ltd. до Фонду державного майна України про втрачений в результаті його бездіяльності прибуток у спільному українсько-кіпрському підприємстві «Лисойл», створеному на початку 1990-х років на території Лисичанського нафтопереробного заводу. На думку експертів, TMR входить у сферу інтересів скандально відомого бізнесмена Марка Річа. Рішення арбітражного інституту торговельної палати Стокгольма, відповідно до якого ФДМУ винен кіпрській компанії кілька десятків мільйонів доларів, нині визнано в дев’яти країнах: Бельгії, Франції, США, Ізраїлі, Німеччині, Італії, Люксембургу, Нідерландах і Канаді.

За даними «ДТ», федеральний суд Канади не скасовував визнання на території Канади рішення арбітражного інституту торговельної палати Стокгольма за позовом TMR Energy Ltd. до Фонду держмайна України, наголошуючи, що кіпрська компанія має право подати позов про арешт майна проти законного боржника з обов’язковим дотриманням усіх процедурних норм.

Слухання апеляції на рішення суду в Бельгії про арешт другого українського «Руслана» намічено на 22 жовтня. Начальник договірно-правового управління МЗС Володимир Крохмаль, коментуючи «Українським новинам» рішення канадського суду, зазначив, що процес у Бельгії незалежний від суду в Канаді, але українська сторона має намір висувати ті ж аргументи, які знайшли підтримку в канадських суддів. За даними Дмитра Киви, домагаючись арешту другого літака, кіпрська компанія багато в чому посилалася на рішення федерального суду Канади, а тому нове його рішення може вплинути й на позицію бельгійського суду.