UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розкоронація

Ленінський районний суд Вінниці санкціонував арешт затриманого минулого тижня громадянина Грузії, кримінального авторитета Автандила Антадзе на прізвисько Авто...

Автор: Олександр Ємельянов

Ленінський районний суд Вінниці санкціонував арешт затриманого минулого тижня громадянина Грузії, кримінального авторитета Автандила Антадзе на прізвисько Авто. Він підозрюється в організації торгівлі героїном і кокаїном. Напередодні арешту Антадзе зрікся титулу «злодій у законі», написавши третю в історії України заяву в міліцію такого роду.

48-річний Автандил Антадзе був раніше засуджений за шахрайство, незаконний оборот наркотиків і порушення правил поводження зі зброєю в Росії, а також розбій, втечу з-під варти та порушення правил поводження з вибухівкою в Україні. У жовтні 2004 року його було звільнено і він залишився на території України. Відповідно до оперативної інформації МВС, у кримінальному середовищі Антадзе рекомендувався «злодієм у законі».

Незабаром після звільнення, за інформацією достовірного джерела у правоохоронних органах, Авто став фігурантом оперативно-пошукової справи про торгівлю важкими наркотиками, зокрема підозрювався в організації торгівлі героїном і кокаїном.

Тривалий час УБОЗ розшукував авторитета на території Вінницької та Хмельницької областей. За словами джерела, збирання оперативної інформації про дії та місцезнаходження Авто ускладнювалося тим, що в Україні він перебував нелегально, користувався підробленими документами і приблизно раз на місяць змінював місце проживання.

Минулого тижня Антадзе затримали у Вінниці в ході спецоперації обласного УБОЗу. За словами прес-секретаря ГУБОЗ МВС України Олени Мельник, у затриманого при собі було виявлено і вилучено незареєстрований пістолет Макарова і близько 10 г амфетаміну. Кримінальну справу стосовно Авто порушено за фактом незаконного поводження зі зброєю, боєприпасами та наркотиками (ч. 1 ст. 263 і ч. 3 ст. 309 Кримінального кодексу України), однак перелік статей, інкримінованих Авто, може збільшитися. Річ у тім, що на сьогодні триває криміналістичне дослідження трьох купюр номіналом 100 дол. «з ознаками підробки» і водійського посвідчення на ім’я Резо Джаванадзе з фотографією Антадзе, вилучених у затриманого.

12 січня Ленінський районний суд Вінниці розглянув матеріали справи і ухвалив рішення взяти підозрюваного під варту до винесення вироку.

Напередодні Автандил Антадзе написав заяву в міліцію, в якій зазначив, що не є «злодієм у законі». В Україні такий документ не має юридичної чинності, оскільки законодавством окремо не передбачений статус «злодія в законі». Однак заяву було прийнято й долучено до матеріалів кримінальної справи як свідчення підозрюваного.

Офіційно мотиви вчинку Авто в МВС не коментують. За інформацією джерела, він «зрікся титулу», побоюючись реакції на його затримання грузинських правоохоронних органів. Річ у тім, що за законом засуджений відбуває покарання на території тієї держави, де коїв злочини. Водночас, залишаючись «коронованим», Авто на прохання грузинського МВС міг би бути екстрадований на батьківщину, де існує поняття «злодійства в законі». За цей вид злочину в Грузії передбачене покарання у вигляді тривалого ув’язнення в спецтюрмі та конфіскації майна.

Автандил Антадзе став третім «злодієм у законі», який відмовився від свого титулу в Україні. До нього так само вчинили слов’яни Олексій Слісаренко на прізвисько Дубина та Микола Хівренко на прізвисько Хівря, які також склали відповідні заяви в міліцію.