UA / RU
Підтримати ZN.ua

П’ЯТЬ РОКІВ ДЛЯ БОРИСА ФЕЛЬДМАНА

Верховний суд України скасував обвинувачення колишнього віце-президента банку «Слов’янський» Б...

Верховний суд України скасував обвинувачення колишнього віце-президента банку «Слов’янський» Бориса Фельдмана в частині ухилення від сплати податків, а також пом’якшив покарання з дев’яти до п’яти років позбавлення волі за розкрадання майна в особливо великих розмірах.

У такий спосіб суд задовольнив касаційні скарги Б.Фельдмана та його адвокатів частково. Скасований вирок Артемівського райсуду Луганська від 19 квітня 2002 року і постанова судової колегії Апеляційного суду Луганської області від 14 вересня 2002 року стосовно Б.Фельдмана в частині його осудження за статтями 27 і 212 частини 3 Кримінального кодексу України («ухилення від сплати податків»). Справу про ухилення від сплати податків закрито на підставі відсутності складу злочину.

Суд пом’якшив покарання стосовно Б.Фельдмана за другою частиною обвинувачення — в частині 5 статті 91 Кримінального кодексу України («розкрадання майна в особливо великих розмірах») до 5 років позбавлення волі (раніше Артемівський райсуд Луганська присудив Б.Фельдмана до 9 років позбавлення волі за цією статтею. — ІФ).

Адвокати Б.Фельдмана Віктор Агєєв і Андрій Федур назвали рішення Верховного суду абсурдним. Після оголошення постанови суддівської колегії А.Федур підкреслив, що рішення про пом’якшення покарання за статтею про розкрадання майна в особливо великих розмірах із дев’яти до п’яти років позбавлення волі було винесено лише для того, щоб «прикрити свавілля і виправдати перебування Б.Фельдмана під вартою всі чотири роки» (адвокати домагалися скасування і цього обвинувачення).

«Це (рішення про пом’якшення вироку) тільки для того, щоб прикрити тих, хто стояв за цим замовленням справи», — підкреслив В.Агєєв.

За словами А.Федура, 24 березня, коли оголосять повне та остаточне рішення Верховного суду, в його підзахисного виникнуть шанси на звільнення з-під варти, оскільки Б.Фельдман на даний момент практично відбув цей строк.

Кримінальну справу проти семи посадових осіб банку «Слов’янський» було порушено слідчим управлінням податкової міліції Державної податкової адміністрації України в січні 2000 року. Їм висунули обвинувачення в розкраданні майна в особливо великих розмірах на загальну суму 11 млн. грн., зловживанні службовим становищем, що призвело до майнового збитку на суму 335 млн. грн., ухиленні від сплати податків на суму понад 5 млн. грн., службових підробках.

Кримінальну справу стосовно Б.Фельдмана було порушено 13 березня 2000 року. Незабаром після цього він був затриманий.

Артемівський районний суд Луганська 2002 року визнав Б.Фельдмана винним у розкраданні коштів на суму 7,4 млн. грн. і в ухиленні від сплати податків на суму понад 1 млн. грн. і присудив до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна.