UA / RU
Підтримати ZN.ua

Публічна боротьба посадовців

Тернопільщина увійде в новітню політичну історію України не тільки безпрецедентними позачерговими виборами до обласної ради...

Автор: Роман Якель

Тернопільщина увійде в новітню політичну історію України не тільки безпрецедентними позачерговими виборами до обласної ради. Ця невелика область протягом останнього року стала міні-проекцією гострого протистояння між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком та керівником президентського секретаріату Віктором Балогою. Війну на взаємознищення повели ставленик Віктора Івановича, голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь та начальник обласного УМВС генерал-лейтенант міліції Віталій Максимов. Їх боротьба не залишає місця для вибачень, а навпаки — загострює або перебільшує промахи в роботі кожної зі сторін. Нещодавно взаємна критика набрала більш ніж публічної форми. Вона перейшла всі межі, поселившись у сесійній залі обласної ради. Схоже, залишився крок, щоб вона переросла в базарну сварку.

Стосунки керівників двох дер­жавних органів у найгострішу й заодно карикатурну фазу перевела така деталь. 16 квітня працівники ДАІ затримали легковий автомобіль Mersedes-Benz E240 4-Matik 2004 року випуску, яким у службових справах їздить голова облдержадміністрації. У багажнику даішники знайшли три пари дер­жавних номерних знаків. Автомо­біль, як згодом з’ясувалося, належить Державному управлінню справами. Але, за словами генерал-лейтенанта В.Максимова, експертиза виявила, що реєстраційний і технічний талони було підроблено. За фактом підробки документів міліція вже порушила кримінальну справу. На сесії облради з вуст начальника міліції зірвався ще й такий викривальний факт: «Міліція виявила: на цю машину кожного дня списувалося 300—400 літрів бензину». Губернатор удар парирував. Він пояснив, що «комунальне автотранспортне підприємство обл­ради списувало великі кошти і на інші автомобілі, яке воно утримує. І тепер разом із новообраним головою облради Олексієм Кайдою проводять перевірку використання цих коштів».

Зіпсувалися стосунки між головою облради і начальником обласної міліції ще наприкінці літа минулого року, після повені у західних областях. Тоді ж постраждали південні райони Тернопільщини. І структура, очолювана паном Максимовим, почала збирати оперативні дані про незаконне використання державних коштів, які стали надходити в область для ліквідації наслідків лиха. Міліція та КРУ в області «накопали» матеріалів на 20 кримінальних справ, що їх і порушили органи прокуратури. Привласнень коштів, їх нецільового використання та інших злочинів посадових осіб виконавчої влади назбиралося на суму понад 9 млн. гривень. 15 із зазначених справ уже розглянуто в судах. Голова облдержадміністрації не фігурує в жодній із них. Він навіть запропонував начальникові міліції, як свідчать джерела «ДТ», укласти мир. Але той не відступився від своєї позиції і досі вважає: «Губернатор з командою мав би контролювати цільове використання бюджетних коштів. Бо, як записано у Конституції, місцеві державні адміністрації на відповідній території забезпечують «виконання Конституції та законів України, актів президента, Кабінету міністрів…»

Полум’я війни ще сильніше спалахнуло в нинішньому році. Голова облдержадміністрації збирав факти порушень у роботі різних підрозділів обласної міліції — УБОЗу, «Сокіл», ДАІ — під час виконання ними службових обов’язків. Губернатор не оминув увагою і оборудки з автомобілями представника міністра внутрішніх справ в області Ігоря Омельчука. Керівництву МВС було надіслано грізне звернення — «дати оцінку роботі начальника обласного управління внутрішніх справ В.В.Максимова». Але комісія МВС не виявила порушень у діях начальника УМВС, викладених у листі голови ОДА. І він заявив журналістам, що міліцейські чини «не вийшли за рамки законодавства. А незаконні дії представника міністра виявили самі ж міліціонери». То які ж претензії? Але керівник виконавчої влади не перестає бомбити міліцію, посилаючись на конституційний обов’язок місцевих державних адміністрацій забезпечувати законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян (стаття 199 Конституції).

«З обласної прокуратури надійшла офіційна відповідь, у якій зазначається, що в Кременці під час вилучення документів у райдержадміністрації працівники УБОЗу грубо порушили чинне законодавство — документи вилучалися без понятих, без інформування про суть справи, без повідомлення керівника, без опису…» Крім цього випадку, у вчорашньому прес-релізі ОДА називаються ще два: смерть дитини за загадкових обставин і фальсифікація висновку судово-медичної експертизи, коли жінка, яка потрапила в ДТП, втратила ногу. Але доказів бездіяльності та злочинних дій начальника обласної міліції знову не наведено!

Найцікавіше — боротьба двох високих посадовців області, врешті-решт, має виразний політичний підтекст. І стосується він минулих виборів до Тернопільської облради. Бо саме у питанні їх підготовки пан Максимов стояв на позиції, відмінній від позиції голови ОДА.

За два дні до виборів, 13 березня, область відвідав президент, який висловив бажання: вибори повинні відбутися. Начальник обласного УМВС зустрів Віктора Ющенка в аеропорту, але не прибув на нараду в Національному економічному університеті та на відбуття глави держави. Обласного міліцейського начальника терміново викликав міністр Ю.Луценко, і він виїхав до столиці. Голова облдержадміністрації не оминув увагою цього факту і в згаданому листі до МВС піддає критиці пана Максимова за недотримання вимог указу президента «Про державний протокол та церемоніал України». Однак основні претензії до нього полягають у тому, що того ж дня міліція не забезпечила супроводу виборчих бюлетенів з видавництва «Збруч» до районів. «Міліція має забезпечувати порядок під час проведення всіх громадських заходів. І не в її компетенції давати оцінку діям ТВК і усуватися від охорони виборчих бюлетенів», — сказав коротко губернатор на післявиборній прес-конференції.

На ці докори пан Максимов відповів ЗМІ: «Постанова Верховної Ради від 3 березня, яка скасувала позачергові вибори до Тернопільської облради, не скасована до сьогодні. Крім того, 13 березня діяла ухвала Окружного адміністративного суду Києва, яка забороняла обласній ТВК, дільничним виборчим комісіях вчиняти будь-які дії, пов’язані з підготовкою, організацією і проведенням виборів. Прокуратура області направила на адреси начальника УМВС і голови обласної ТВК роз’яснення про необхідність враховувати у своїй діяльності рішення відповідних судів. Нагадаю, ухвала була скасована Київським апеляційним адмінсудом аж наступного дня. В суботу о 17.10 виборчий процес розблокував і Львівський адміністративний суд. Тоді міліція взяла під свій контроль виборчі дільниці та охорону бюлетенів. Усі територіальні виборчі дільниці направили листи-подяки та клопотання про заохочення працівників міліції, які несли службу під час виборчої кампанії».

Нарешті, днями начальник обласного УМВС у присутності кореспондентів всеукраїнських ЗМІ, обласних і усіх районних журналістів зняв запону з протистояння з губернатором: «Я діяв, дію і буду діяти в межах законодавства. Я не буду кишеньковим начальником міліції у голови ОДА, який вів на вибори до облради конкретну політичну силу — «Єдиний центр» і який буде підтримувати певного кандидата на посаду президента». Шеф міліції пообіцяв, що невдовзі оприлюднить факти незаконного використання коштів, витрачених на проведення позачергових виборів до облради, а його підлеглі проведуть перевірку законності голосування на багатьох дільницях.

Відкрита конфронтація керівників двох державних органів, якій не видно кінця-краю, демонструє надзвичайну слабкість нинішньої влади у таких невеликих областях як Тернопільщина, псує і без того поганий інвестиційний клімат у ній, відлякуючи серйозний бізнес. Якби найвищі посадовці області опанували тонке мистецтво демократії з дотриманням законності та службового етикету, то, поза сумнівом, вони не допускали б публічних взаємних звинувачень, для яких у більшості випадків бракує правових підстав. У протилежному разі столичне керівництво обласних начальників робило б відповідні кадрові висновки. Натомість же воно саме дає зелену вулицю публічній боротьбі посадовців.