UA / RU
Підтримати ZN.ua

Процес не для бідних

Залізничний районний суд Сімферополя зобов’язав компанію Volvo Car Corporation (Швеція) та її українського дилера Viking Motors виплатити громадянину України Сергію Коваленку 44 млн...

Залізничний районний суд Сімферополя зобов’язав компанію Volvo Car Corporation (Швеція) та її українського дилера Viking Motors виплатити громадянину України Сергію Коваленку 44 млн. доларів за збитки, які він одержав у результаті аварії автомобіля її виробництва. Про це Коваленко повідомив на прес-конференції в Києві. «Для мене це подія, яка коштувала мені восьми років життя», — зазначив він.

За його словами, 1998 року, будучи 33-річним приватним підприємцем, він придбав за 69 тис. доларів автомобіль Volvo C 70 coupe, відомий високим ступенем безпеки. Через три місяця після купівлі, 20 червня 1998 року, на цьому автомобілі бізнесмен потрапив в аварію: машина злетіла з дороги, вдарилася в дерево й перевернулася на дах. У результаті аварії Коваленко отримав закриту черепно-мозкову травму, удар грудної клітини, переломи закінчень ребер, зміщення грудної клітини та хребта, а згодом був визнаний інвалідом другої групи довічно.

Коваленко підкреслив, що при аварії в автомобілі не спрацювала система безпеки, зокрема «повітряні подушки». Пізніше експерти дійшли висновку: якби система була справна, травм водія можна було б уникнути, повідомляють «Українські новини».

За словами постраждалого, компанія Volvo відмежувалася від гарантійної відповідальності, і 12 грудня 2000 року він подав позов до компанії і до її українського дилера на суму 70 млн. доларів. Після тривалого розгляду суд частково задовольнив цей позов, зобов’язавши компанії виплатити йому 44 млн. доларів. Водночас Коваленко сумнівається, що вони виплатять йому ці гроші, оскільки, за його словами, рішення українського суду не є для них обов’язковим для виконання. Він також повідомив, що намагався подавати позови в США (американський концерн Ford володіє 100% акцій виробництва Volvo), проте близько 60 адвокатських фірм відмовилися представляти його інтереси. При цьому, як зазначив Коваленко, американські адвокати оцінили суму позову в 140 млн. доларів.

Позивач відмовився назвати суму, в яку йому обійшовся судовий позов, зазначаючи, що йому безоплатно надавали підтримку друзі. «Я скажу так: бідним і слабким у таких процесах робити нічого», — сказав Коваленко.

Адвокати українця прогнозують, що Volvo і Viking Motors оскаржуватимуть рішення суду в апеляційній інстанції, а пізніше справа може дійти до Верховного суду України та європейських судів.

Volvo — шведська компанія, яка займається виробництвом легкових і вантажних автомобілів, а також силових агрегатів різноманітного призначення, штаб-квартира якої розташована в Гетеборзі.