UA / RU
Підтримати ZN.ua

Про статус слідчого

Верховна Рада України прийняла в новій редакції закон «Про статус слідчих» частково врахувавши пропозиції президента...

Верховна Рада України прийняла в новій редакції закон «Про статус слідчих» частково врахувавши пропозиції президента. За прийняття закону проголосували 273 народні депутати. Президент пропонував відхилити цей закон, оскільки, на його думку, більша частина його положень (зокрема статті, що стосуються обов’язків і прав слідчого, умов матеріального забезпечення та соціального захисту), є відтворенням норм інших законодавчих актів України.

Закон вводить для слідчих додаткові гарантії соціального захисту, зокрема встановлення пенсій без обмеження їхнього розміру, виплату одноразової грошової допомоги при виході на пенсію, повідомляє агентство «Ліга-Інформ». Президент зазначав, що виконання положень цього закону призведе до відчутного перевищення розміру пенсій порівняно з розміром виплат, які здійснюються іншим категоріям громадян із Пенсійного фонду України, а також із рівнем заробітної плати працюючого населення.

До того ж, зазначав Президент, за розрахунками Міністерства фінансів України, тільки на виплати одноразової допомоги при виході слідчого на пенсію в розмірі місячного заробітку (грошового забезпечення) за кожний повний рік роботи (служби) і одноразової грошової допомоги у разі каліцтва чи інвалідності в розмірі від трирічного до десятирічного заробітку (грошового забезпечення) за останньою посадою необхідні додаткові кошти Державного бюджету України в сумі орієнтовно понад 100 млн. грн. Однак у цьому законі не зазначені джерела додаткових доходів для покриття збільшених бюджетних витрат.

Основною метою закону «Про статус слідчих» є зміцнення професіонального ядра слідчих підрозділів, поліпшення їхнього якісного складу, зниження відтоку високопрофесіональних фахівців із слідства. Прийняття закону дасть можливість істотно поліпшити кінцеві результати роботи слідчих підрозділів, відчутно підвищити якість досудового слідства і скоротити терміни розслідування, а також сприятиме підвищенню рівня законності та правопорядку в державі.

Закон передбачає визначення поняття слідчого, перелічує вимоги, висунуті до нього, пояснює його обов’язки та права, порядок призначення слідчого на посаду і звільнення з посади, гарантії його процесуальної діяльності, визначає заохочення і відповідальність, матеріальне забезпечення та соціальні гарантії діяльності.

Статус слідчого, його права й обов’язки як представника держави, який здійснює від її імені досудове слідство, визначаються Кримінально-процесуальним кодексом. Соціальні гарантії слідчих визначені законами, що регулюють діяльність тих правоохоронних органів, які мають у своєму складі слідчі підрозділи (прокуратура, міліція, Служба безпеки України). Що стосується помічників слідчих, то їхній статус не визначений нормативними актами. Та на практиці поширений інститут так званих «громадських помічників слідчого», які виконують технічну роботу за дорученням працівника правоохоронного органу. До такої роботи залучаються, як правило, студенти юридичних вузів або ті, хто хоче в них вступити.