UA / RU
Підтримати ZN.ua

Про допуск до секретів

Президент України Віктор Ющенко підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну таємницю»№ 293-VI...

Президент України Віктор Ющенко підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну таємницю»
№ 293-VI. Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ у прес-службі глави держави, зміни до Закону обумовлені необхідністю приведення Закону «Про державну таємницю» у відповідність до Консти­туції в частині надання доступу до державної таємниці членам уряду та керівникам інших центральних органів виконавчої влади.

Попереднім законом передбачалося, що керівнику державного органу та керівнику органу місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ і організацій допуск до державної таємниці дається за наказом чи розпорядженням посадової особи, яка призначила їх на посаду.

Конституцією до повноважень Верховної Ради віднесено призначення членів уряду, а до повноважень Кабміну — призначення на посади інших керівників центрального органу виконавчої влади. У зв’язку з цим немає на сьогодні конкретних посадових осіб, котрі мали б можливість надати допуск зазначеній категорії осіб до державної таємниці, оскільки рішення про призначення на посаду приймаються колегіально Верховною Радою чи Кабінетом міністрів.

Внесеними змінами передбачається, що керівникам центральних органів виконавчої влади, які не є членами уряду, допуск до державної таємниці дається за розпорядженням Кабінету міністрів. Що ж до членів уряду, то їм допуск до дер­жавної таємниці передбачається надати у зв’язку з призначенням на посаду.