UA / RU
Підтримати ZN.ua

Особливий цинізм?

Верховна Рада відмовилася позбавляти прокурорів і слідчих спеціальних пенсій у разі встановлення судом порушення ними прав і свобод громадян.

Верховна Рада відмовилася позбавляти прокурорів і слідчих спеціальних пенсій у разі встановлення судом порушення ними прав і свобод громадян у період перебування на посаді. За відповідний проект Закону № 8615 у першому читанні проголосували 66 депутатів при мінімально необхідних 226.

Законопроектом пропонувалося внести зміни в статтю закону «Про прокуратуру», що встановлює механізм пенсійного забезпечення прокурорів і слідчих. Згідно з чинним законодавством, прокурори і слідчі із загальним стажем не менше 20 років, у тому числі на посадах прокурорів і слідчих прокуратури не менше 10 років, мають пра­во на пенсійне забезпечення за вислугу років незалежно від віку. Пен­сію призначають у розмірі 80% від суми їхньої місячної зарплати.

При цьому законом установлено, що особи, звільнені з роботи у порядку дисциплінарного покарання або за рішенням суду, втрачають право на пенсійне забезпечення за вислугу років. Крім цього, право на одержання пенсії втрачають також особи, звільнені з роботи у зв’язку з засудженням за умисний злочин, здійснений з використанням посадового становища або корупційної дії. У таких випадках пенсія таким особам призначається на загальних підставах, повідомили «Українські новини».

На думку одного з авторів законопроекту, депутата Верховної Ради Юрія Прокопчука (фракція «Блок Юлії Тимошенко-«Бать­ківщина»), відсутність у законодавстві положення про позбавлення спеціальних пенсій прокурорів і суддів за порушення прав і свобод людини є неприпустимим. Проектом закону передбачалося, що порушення прав громадян має бути встановлене судом України або міжнародною судовою інстанцією, юрисдикція якої визнана Україною.