UA / RU
Підтримати ZN.ua

Онопенко: В Україні має бути триланкова судова система

В Україні слід створити триланкову судову систему, для чого необхідно внести зміни до Конституції, заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» голова Верховного суду України Василь Онопенко...

В Україні слід створити триланкову судову систему, для чого необхідно внести зміни до Конституції, заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» голова Верховного суду України Василь Онопенко. При тому він певен, що і в рамках наявного конституційного поля якість судочинства може бути значно підвищено.

«Я вважаю, що в Україні має бути триланкова судова система: місцевий суд, апеляційний суд і Верховний суд. Проста і зрозуміла система. Вона відповідає територіальному устрою нашої держави і трьом основним функціям судочинства — розгляд справи по суті, апеляційний і касаційний перегляд судового рішення. Така система десятиліттями функціонувала на території нашої країни. Вона забезпечує швидкий і якісний розгляд справ», — переконаний голова ВСУ.

При тому він вважає цілком реалістичним ввести необхідні зміни до Конституції України.

«Що стосується зміни Конституції, то, захотівши, це можна зробити досить швидко. Адже у проекті Конституції, розробленому Партією регіонів, передбачено саме триланкову систему судів. Наскільки мені відомо, такої позиції дотримуються й інші провідні політичні сили, у тому числі БЮТ», — стверджує Василь Онопенко.

Він також визнає, що і за теперішньої Конституції процес судочинства може бути значно спрощений і покращений.

«Але і в рамках чинної Конституції можна істотно поліпшити судочинство. Уже сьогодні половину проблем можна вирішити шляхом удосконалення процесу, який у судочинстві є первинним. Система судоустрою має бути побудована таким чином, щоб відповідати потребам судочинства. Сьогодні процес настільки штучно заплутаний і ускладнений, що справа може місяцями й роками «блукати» судами різних рівнів та юрисдикцій, не отримуючи свого логічного завершення», — констатував голова ВСУ.

Василь Онопенко стверджує, що Верховний суд України вже давно підготував законопроекти, спрямовані на покращення української системи судочинства, але вони блокуються на рівні парламенту.

«ВСУ вже давно підготував відповідні законопроекти, але вони не цікавлять тих, хто, згідно зі своїм статусом, повинен опікуватися законотворчістю. Вони зациклилися на призначенні голів судів та знищенні ВСУ…», — заявив Онопенко.

Детальніше читайте в інтерв’ю Олександри Примаченко з Василем Онопенком у свіжому номері «ДТ».