UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окремий випадок

Верховна Рада звільнила суддю Солом’янського суду Вадима Скорика, який визнав незаконним звільнення Святослава Піскуна з посади генпрокурора в 2007 році...

Верховна Рада звільнила суддю Солом’янського суду Вадима Скорика, який визнав незаконним звільнення Святослава Піскуна з посади генпрокурора в 2007 році. За звільнення проголосували 231 депутат із БЮТ, «НУ—НС» і Блоку Литвина. Проти були «Регіони» та комуністи. Як заявив Михайло Чечетов, це «політична розправа над суддею». Перед голосуванням голова Вищої ради юстиції Лілія Ізовітова заявила, що суддя кілька разів порушував присягу.

«Ідеться про те, що суддя розглядав справу, порушуючи правила підвідомчості. Розглядаючи заяву Божка до Блоку Черновецького про визнання рішення недійсним, допустив розгляд цієї справи в цивільному провадженні, здійснив певні заборони і, фактично, припинив своєю постановою рішення про відкликання депутата Дніпровської райради Божка Блоком Черновецького», — нагадала вона.

Крім того, Ізовітова нагадала, що 25 травня 2007 року суддя Солом’янського районного суду виніс постанову про забезпечення позову Забарського В.В. до президента про припинення протиправних дій і визнання некомпетенції президента України щодо звільнення Святослава Піскуна з посади генерального прокурора, призначення Віктора Шемчука тимчасово виконуючим обов’язки генпрокурора і виведення внутрішніх військ МВС із підпорядкування міністра внутрішніх справ України.

Суддя постановив зупинити дію відповідних указів президента від 24 травня 2007 року №469, від 24 травня 2007 року №470, від 25 травня №474. Сам Скорик заявив, що «за цей час зробив висновки... я думаю, що сумлінною працею я виправив становище, і надалі десятому забороню таке робити».